Ziekteverzuim in transport & logistiek extreem hoog • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Ziekteverzuim in transport & logistiek extreem hoog


Het ziekteverzuim in Nederland is nog nooit zo hoog geweest. De sector transport & logistiek spant de kroon.

Juist nu het bedrijven nauwelijks lukt personeel te krijgen, is het welzijn van medewerkers fors gedaald. De werkdruk is hoger, burn-outklachten liggen weer op het niveau van voor corona en de loonkloof tussen de werkvloer en de top neemt toe. Dat concludeert ABN Amro in zijn tweede sectorale welzijnsmonitor.

Werkdruk

Werknemers hebben over een breed front ingeboet aan autonomie, een factor die als belangrijk voor het welzijn wordt aangemerkt. Zo wordt de mogelijkheid om zelf oplossingen te bedenken lager gewaardeerd, net als het kunnen bepalen van de volgorde van en het tempo waarin het werk kan worden gedaan. Meer werknemers hebben bovendien het gevoel dat het werk veeleisend is, en meer dan 15 procent van de werknemers ervaart meer dan maandelijks complete uitputting.

Verzuimpercentage

Mogelijk heeft het digitale vergaderen tijdens thuiswerkdagen hier ook een bijdrage aan. Deze resultaten zorgen ervoor dat niet alleen het verzuimpercentage toeneemt, maar ook de termijn van het verzuim, van gemiddeld 7,5 dagen naar iets meer dan 8 dagen, een niveau dat in ieder geval vanaf 2014 nooit bereikt is.

Lees ook
Hoe slim voorraadbeheer personeelstekort in het warehouse kan verlichten

Liefst 8,6 procent van de werknemers had zelfs 20 verzuimdagen of meer, wederom een recordniveau ten opzichte van de afgelopen jaren. In de sectoren zorg en transport & logistiek ligt het verzuim zelfs rond de 12 procent.

Vicieuze cirkel

Het afnemend welzijn door de sterke economische groei vertoont trekken van een vicieuze cirkel. Waar krapte op de werkvloer is, ervaren meer mensen druk, waardoor zij zich eerder ziekmelden. Waar meer mensen zich ziekmelden, ontstaat nog meer druk, zodat de druk op de achterblijvers nog hoger is en ook zij tegen grenzen aanlopen of zelfs burn-outklachten krijgen. Uit de maandelijkse bedrijvenmonitor van verzekeraar Interpolis blijkt dan ook dat liefst 44 procent van de werkgevers zich zorgen maakt over het hoge ziekteverzuim, want het welzijn van het personeel is mede bepalend voor de prestaties van bedrijven.

Meld je nu aan voor onze gratis nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van al het nieuws over interne logistiek

Aanmelden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven