UPS. De meeste mensen kennen deze grote speler van de pakketten die aan de deur worden afgeleverd. Maar UPS runt onder de supply chain tak vele warehouse operaties in binnen- en buitenland voor bedrijven; ook in Nederland.
Inkijkje in veiligheidsaanpak UPS
En dat brengt veiligheidsvraagstukken met zich mee. Hoe zorgt UPS voor een veilig magazijn en wat kunnen collega warehouse managers en medewerkers van die aanpak leren. Onder het motto: op veiligheid concurreer je niet, geeft het Amerikaanse bedrijf een inkijk in zijn veiligheidsaanpak dat in Nederland onder leiding staat van health&safety manager Alfons Quaedvlieg. Hij leidt Jan Hommes, directeur BMWT rond in het magazijn in Venlo waar UPS elf klanten bedient op pakweg 40.000 vierkante meter.
Veiligheidsbord
Dat UPS het onderwerp veiligheid serieus neemt, blijkt direct bij de ingang naar het warehouse; iedereen die naar binnengaat, kan het grote veiligheidsbord niet missen. Quaedvlieg: “Dit is een systeem dat wij op al onze locaties hebben. Daar maken wij alle informatie bekend naar onze medewerkers op het gebied van veiligheid en gezondheid.”
Taal
Er is onder meer een hoop informatie te vinden over veiligheidsregels die van toepassing zijn voor de locatie. Maar ook de bijna ongelukken worden hier vermeld. Deze incidenten worden vervolgens in de diverse warehouse teams besproken om herhaling te voorkomen. Dat gebeurt in het Engels, net als de *informatie op het safety board. Een basisniveau Engels is daarom verplicht voor iedere (nieuwe) medewerker. Indien nodig krijgt een medeweker een buddy mee die hem of haar helpt met de taal.
Onboarding
Een ander onderdeel van het onboarding proces is de First Day Introduction,, zoals Quaedvlieg de training op de eerste werkdag noemt. Wie langer blijft, krijgt na vier weken een uitgebreidere training onder meer over de bediening van de voertuigen. Slagen is een vereiste, zo niet dan mag die persoon niet de diverse machines bedienen. UPS heeft een eigen training opgesteld om de theorie zo goed mogelijk tenlaten aansluiten bij de werkomgeving.

Bekijk ook het webinar
Zo zorgt Ceva Logistics voor een veilig magazijn
Dagstart
Je hebt goede regels. Je hebt een goed programma. Maar hoe zorg je dat de mensen zich ook aan de regels houden? Naast een dagstart waar onder meer issues van de dag ervoor worden besproken, komt het neer op elkaar corrigeren. Quaedvlieg erkent dat dit het beste, maar ook het moeilijkste is. “Daar zijn we nooit mee klaar.”