Ga naar hoofdinhoud

Robots en AI kunnen verloop personeel oplossen mits ze juist worden ingezet stelt Gartner


Nieuwe technologieën, variërend van slimme robotica tot AI, hebben het potentieel om de supply chain te transformeren, maar ze zullen er niet in slagen om historisch lage niveaus van arbeidsproductiviteit op te heffen, tenzij ze worden gebruikt als onderdeel van een bredere strategie.

Gartner-experts deelden deze bevindingen vandaag tijdens de openingskeynote op het Gartner Supply Chain Symposium/Xpo EMEA.

Thomas Pocock, Senior Director, Advisory, in Gartner’s Supply Chain Practice: “Er is vandaag de dag terechte opwinding over nieuwe technologieën die de belofte inhouden van enorm verbeterde organisatorische productiviteit,” zei . “Supply chain leiders moeten onthouden dat deze nieuwe technologieën de samenwerking vereisen van een betrokken en productief personeelsbestand om deze voordelen te realiseren. Helaas vertellen de gegevens op dit gebied een ontmoedigend verhaal.”

Onderzoek

Pocock belichtte gegevens uit Gartner’s Global Labor Market Survey uit 1Q23 toen 2.613 supply chain-medewerkers werden ondervraagd om de omvang van de uitdagingen van de supply chain op het gebied van arbeidsproductiviteit aan te tonen:

*Slechts 25% van de supply chain-werknemers is volledig betrokken.
*Het personeelsverloop in de supply chain is 33% hoger dan vóór de pandemie.
*Slechts 16% van de supply chain-medewerkers is bereid om “meer dan dat” te doen in hun functie.

Lees ook
Hé Chat GPT, wie is de beste orderpicker?

Wantrouwen

“Het introduceren van nieuwe technologieën, vooral van de omvang van AI of slimme robots, gaat op elk moment gepaard met implementatie-uitdagingen”, aldus Pocock. “Elke nieuwe technologie die in deze omgeving wordt geïntroduceerd, zal waarschijnlijk worden beantwoord met een verhoogd niveau van wantrouwen en verandermoeheid. Het is duidelijk dat er een nieuwe strategie nodig is om dergelijke integraties voor alle partijen te laten werken.”

Drie belangrijke aandachtspunten

Pocock merkte op dat technologie slechts een van de vele strategieën is die opnieuw moeten worden uitgevonden om de daling van de arbeidsproductiviteit in de supply chain te keren. Hij raadde Chief Supply Chain Officers (CSCO’s) aan om hun aanpak op drie belangrijke gebieden opnieuw te bekijken:

Relatie mens en techniek
Het integreren van technologie- en mensenstrategieën: Bij de introductie van nieuwe technologieën op de werkplek moet de relatie tussen mens en technologie centraal staan. Organisaties moeten ook mogelijkheden creëren voor wederzijds leren, of de mogelijkheid voor werknemers om op een veilige manier nieuwe technologie te begrijpen en te zien hoe technologie menselijke input integreert. Investeringen in nieuwe technologie moeten hand in hand gaan met gelijkwaardige investeringen in de opleiding van het personeel, de ontwikkeling van vaardigheden en het cureren van kennis.

Vaardigheden
Beheer van individueel talent: Vaardigheden waar veel vraag naar is, zijn vaak al beschikbaar in supply chain organisaties, maar zitten te vaak gevangen in de rigide aard van functiebeschrijvingen. CSCO’s kunnen meer vaardigheden ontsluiten en talent flexibel inzetten waar het nodig is door projecten op te splitsen in deeltaken en de vaardigheden die nodig zijn voor die taken te zoeken in de hele organisatie en zelfs daarbuiten.

Organisatieontwerp
Organisaties kunnen crisissituaties en marktkansen aangrijpen om silo’s af te breken en nieuwe, efficiëntere organisatiestructuren te vinden. Spontaan herontwerpen van besluitvormingsprocessen gebeurde bij veel bedrijven tijdens de eerste verstoringen van het COVID-tijdperk. Ze kunnen productief worden ingezet om veerkracht op te bouwen bij nieuwe uitdagingen, zoals aanhoudende inflatie of veranderende geopolitieke overwegingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven