PostNL ‘niet doof’ voor wantoestanden en predikt beterschap • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

PostNL ‘niet doof’ voor wantoestanden en predikt beterschap


PostNL zegt ‘niet doof’ te zijn voor de wantoestanden die in de media komen en belooft actie. Hiermee reageert de Liesbeth Kaashoek, de pakjesbaas van PostNL op de wantoestanden die vorige week aan het licht kwamen.

Het is goed mis bij PostNL in België. De Belgische politie en douane deed vorige week invallen in diverse depots van het pakketbedrijf. Het bedrijf wordt verdacht van forse misstanden.

Lees ook
Misstanden pakketbezorgers óók in Nederland; staatssecretaris sluit extra maatregelen niet uit

Undercoveractie

Een week na de sluitingen van de sorteercentra, het depot in Wommelgem is weer open, reageert Liesbeth Kaashoek, directeur pakketten en logistiek van PostNL voor het eerst op de situatie die werd blootgelegd door een undercoveractie van onderzoeksjournalist Joppe Nuyts van VTM Nieuws.

PostNL niet doof, horen de signalen

Kaashoek stelt in dagblad de Tijd dat het PostNL zal optreden tegen de sociale wantoestanden: “‘Er wordt veel geroepen en beweerd over de inbreuken die PostNL allemaal zou hebben gepleegd’, zegt Kaashoek. “Maar die zijn niet representatief voor wie wij zijn en waar we voor staan. Maar ik ben niet doof en ik hoor de signalen. We nemen die ernstig en als er zaken niet in orde zijn, stoppen we daar onmiddellijk mee. Laat ik daarover helder zijn.” PostNL is bereid alle aanvullende controles te doen.

Controle identiteit werknemers

PostNL kreeg van de Belgische inspectiedienst scherpe voorwaarden opgelegd om het depot in Wommelgem te mogen heropenen. Het moet zijn onderaannemers screenen op inschrijvingen voor de sociale zekerheid en van alle bezorgers die op het terrein komen, moet de identiteit worden gecontroleerd. ”Volgende week beginnen we ermee en daarna worden de controles uitgerold naar alle andere depots”, zegt de topvrouw.

Als er zaken niet in orde zijn, stoppen we daar onmiddellijk mee.

PostNL werkt in België met 220 onderaannemers, die samen ongeveer 1.500 pakjesbezorgers in dienst hebben. “Driekwart van de pakjeskoeriers die bij ons werken, zijn vast in dienst bij de onderaannemer. Zij worden per uur betaald”, aldus Kaashoek.

Onderaanneming flexkrachten PostNL

Het resterende kwart zijn flexmedewerkers die door de onderaannemers van PostNL worden ingeschakeld. Een blinde vlek voor PostNL: “We zien dat het lastig is om daar goed grip op te houden.

Liesbeth Kaashoek

Dat is ook de reden waarom we zeggen dat we niet langer willen dat onderaannemers van PostNL het werk structureel uitbesteden aan derden. Zij kunnen alleen nog zelf de opdrachten uitvoeren, zodat we weten met wie we werken.”

Stop zelfstandige pakketbezorgers

PostNL stopt ook met de inzet van zelfstandigen zegt Kaashoek. “We sturen nu niet iedereen naar huis die al heel lang met ons samenwerkt. Maar als hun werkrelatie met ons stopt, gaan we niet meer op zoek naar nieuwe zelfstandigen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven