Ga naar hoofdinhoud

Personeelstekorten verhogen welzijn Nederlandse werknemers


Juist nu de personeelstekorten nog altijd nijpend zijn, is sprake van een stijging van het welzijn van werknemers. Zo is de werk-privébalans vorig jaar met 18 procent verbeterd, onder meer door een afnemende werkdruk. Ook hebben werkgevers meer aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers. In totaal nam het welzijn in 2022 met maar liefst 4 procent toe, het hoogste niveau in de afgelopen acht jaar.

Personeelstekorten die leiden tot een hogere welzijn van medewerkers. Het lijkt tegenstrijdig, maar bolgens ABN AMRO de waarheid. Dit blijkt uit de nieuwste editie van de Sectorale Welzijnsmonitor van ABN AMRO, waarin het welzijn van Nederlandse werknemers in 17 sectoren is onderzocht op basis van 87 variabelen en zeven categorieën: werk-privébalans, gezondheid, persoonlijke ontwikkeling, economie, gelijke kansen, veiligheid en klimaat. De grote personeelstekorten lijken hierbij volgens ABN AMRO als breekijzer te fungeren. Door de sterkere focus op behoud van personeel is er meer aandacht voor hun welzijn.

Zorgen

Ondanks zichtbare verbeteringen zijn er volgens ABN AMRO ook grote redenen tot zorg. Zo blijkt dat de score op gezondheid bij werknemers nauwelijks is verbeterd en het ziekteverzuim, waar de logistieke sector de span kroont, opnieuw een recordniveau heeft bereikt. Bijna één op de tien werknemers had vorig jaar minimaal 20 verzuimdagen. Bij werknemers in de zorgsector is de score op de categorie gezondheid sinds 2015 maar liefst met 29 procent afgenomen. In vergelijking met voorgaande jaren wijzen werknemers in alle sectoren hun baan echter minder vaak aan als oorzaak voor verzuim. Financiële stress lijkt hierbij een rol te spelen. Zo wordt het voor werknemers steeds moeilijker om een betaalbare woning te kopen of zonder schulden rond te komen. De categorie Gelijke Kansen verbeterde weliswaar, maar nog altijd krijgen vrouwelijke werknemers per uur bijna 13 procent minder salaris dan hun mannelijke collega’s. Verder blijkt dat werkgerelateerde opleidingen voor hoger opgeleiden nog altijd aantrekkelijker zijn dan voor lager opgeleiden.

Positie van de werknemer sterker geworden

“De chronische personeelstekorten en maatschappelijke wens om organisaties te bouwen die goed zijn voor mens en omgeving, zijn terug te zien in de monitor. De kaarten worden opnieuw geschud, waardoor de positie van werknemers sterker is geworden”, zegt Sonny Duijn Sector Econoom Thema’s van ABN AMRO. “Niettemin zijn er nog veel punten van aandacht. Zeker als er meer druk op de ketel komt, kan het welzijn gemakkelijk verslechteren, zoals de hoge score op ziekteverzuim laat zien. Het is daarnaast van belang dat het begrip ‘succes’ een bredere betekenis krijgt. “Het is goed om breder dan financiële factoren te kijken en sociale en ecologische indicatoren, zoals werkgeluk en de milieu-voetafdruk, nadrukkelijk mee te nemen. Factoren als omzet, winst of klantenaantallen worden dan eerder onderdeel van een strategisch doel in plaats van een doel op zichzelf.”

personeel

Lees ook
Personeel vinden en houden vraagt meer dan alleen goed salaris

Allergrootste hoofdpijndossiers

Werknemers worden bij het streven naar betere arbeidsvoorwaarden gesterkt door het gegeven dat het vinden en kunnen behouden van personeel tot de allergrootste hoofdpijndossiers van bedrijfsdirecties behoort. Dat legt de bal bij werkgevers om beter voor hun mensen te zorgen.

Zo hebben werkgevers meer aandacht voor de werkprivébalans van hun werknemers, die daar veel aan hechten. De score op deze categorie van de Sectorale Welzijnsmonitor is met een indrukwekkende 18 procent gestegen. Daarbij is de werkdruk afgenomen, worden ietsje minder overuren gedraaid en is er wat meer tijd voor het gezinsleven.

Vooral de voedingsmiddelenindustrie en de sector transport & logistiek wisten hier aanzienlijke verbeteringen door te voeren. Bovendien hebben werkgevers meer aandacht voor het ontwikkelen van vaardigheden door werknemers.

Precaire zaak

Op de lauweren rusten is desalniettemin bepaald niet aan te raden. Zo was er nauwelijks herstel van de categorie gezondheid van werknemers, eveneens een topprioriteit voor werknemers. De categorie gezondheid bevindt zich ver onder het niveau van coronajaar 2020 waarin de signalen van psychische vermoeidheid aanzienlijk minder waren.

Die vermoeidheid nam in 2022 juist toe, evenals het ziekteverzuim. Liefst 9 procent van de werknemers had vorig jaar twintig verzuimdagen of meer, waarbij dit voor werknemers in de industrie, transport & logistiek en de zorg nog hoger ligt. Daarmee blijft het welzijn van werknemers een precaire zaak.

De sectorale welzijnsmonitor is in 2021 voor het eerst uitgebracht en bestaat uit zeven categorieën: werkprivébalans, gezondheid, persoonlijke ontwikkeling, economie, gelijke kansen, veiligheid en milieu. Deze categorieën zijn weer onderverdeeld in ongeveer 87 variabelen waarvoor data zijn verzameld bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), de Nederlandse Organisatie voor toegepast natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) en andere openbare bronnen. Doel van de monitor is om de prestaties van bedrijven en sectoren kwantitatief te toetsen aan meer dan alleen economische groei, door hier op sectorniveau gegevens over te verschaffen.

Voor een deel heeft deze toename met werkgerelateerde factoren te maken, zoals de toegenomen administratieve lasten voor logistiek dienstverleners door toedoen van de Brexit. “Het toegenomen papierwerk door het vertrek van het VK uit de EU veroorzaakt stress in een deel van de logistieke sector”, stelt sectoreconoom industrie en transport & logistiek Albert Jan Swart van ABN AMRO.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven