Personeelstekort: DSV experimenteert met aangepaste werktijden • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Personeelstekort: DSV experimenteert met aangepaste werktijden


Personeel vinden en houden vraagt meer dan alleen goed salaris. DSV experimenteert daarom met flexibele werktijden. De eerste signalen zijn positief.

Personeelstekort is een van de grootste uitdagingen voor de logistieke sector. Wat moet je als bedrijf nu doen om personeel binnen te krijgen én vast te houden nu de krapte alleen maar toeneemt? DSV zoekt het in werktijden.

Experiment werktijden

Vijf dagen werken in de logistiek én toch je kinderen kunnen brengen en ophalen van school. Sinds eind januari experimenteert logistiek dienstverlener DSV in ’s-Heerenberg met aangepaste werktijden, waardoor dit mogelijk is.

De pilot loopt onder een groep van vijf medewerkers die dagelijks tussen 09:00 en 14.00u aan het werk is. Anne Berends (32) is één van hen. De partner van Anne rijdt als internationaal vrachtwagenchauffeur, waardoor ze er doordeweeks alleen voor staat, in de zorg van hun twee kinderen van 6 en 7 jaar oud. “Het liefst zorg ik natuurlijk zelf voor ze. Dat is voor mij nu niet te combineren met fulltime werk. Daarom is dit voor ons dé ideale oplossing, zodat we niet afhankelijk zijn van naschoolse opvang.”

Lees ook
Personeel vinden en houden vraagt meer dan alleen goed salaris

Traditionele sector

Gaby Stooter, HR-manager bij DSV is erg tevreden met hoe het gaat, maar geeft aan dat de organisatie niet zonder slag of stoot ging. Samen met Randstad, verantwoordelijk voor de personeelsplanning van het magazijn, ging ze de uitdaging aan. “Het was wel even slikken, toen we hiermee wilden beginnen. Intern kreeg ik te horen: ‘Dat kan helemaal niet wat jullie willen.’ Het is ook wel uniek dat het in onze sector toch gelukt is om af te wijken van de standaard werktijden van 8 tot 5.”

Aanpassingen in logistiek proces

Stooter ondervond dat het aanpassen van reguliere werkprocessen als grootste bottleneck werd gezien. “Een teamleider moet hier rekening mee houden. De eerste weken was dat wel even wennen. Bijvoorbeeld als in de ochtend de werkzaamheden verdeeld worden onder werknemers. Dat moet dan nog keer gebeuren als de groep van 09.00 uur binnenkomt. En als het werk nog in volle gang is, vertrekt deze groep weer. Dat is roostertechnisch best een puzzel en vraagt om extra afstemming met de teamleider. Daarom hebben we bewust gekozen voor een afdeling waar dit eenvoudiger te realiseren valt.”

Klein beginnen

Berends werkt daarom op de zogeheten ‘VAS’-afdeling (Value Added Services) waar nog een extra handeling wordt verricht in het logistieke proces. “Wat ik voornamelijk doe op de afdeling is het verzendklaar maken van pallets met babyproducten die bijvoorbeeld eerst nog een ander label moeten krijgen.”

Wilma Elbertsen is regiomanager bij VNO-NCW in de Achterhoek. De werkgeversvereniging is betrokken bij veel regionale projecten op de arbeidsmarkt. Zij juicht het initiatief toe en hoopt dat het andere werkgevers in de Achterhoek inspireert, zowel in de logistiek als in andere branches. “DSV laat hiermee zien dat er veel mogelijk is, door arbeidspotentieel optimaal te benutten. Als je klein begint, zoals hier gebeurt op één afdeling, wordt het vanzelf makkelijker om draagvlak te vinden binnen je bedrijf.”

Regionaal samenwerkingsverband

Het idee om aangepaste werktijden bij DSV te introduceren ontstond uit een brainstorm vanuit de ‘Doe Agenda’, vertelt Van Es. Binnen dit regionale samenwerkingsverband tussen gemeenten, UWV, sociale diensten en VNO-NCW zet de adviseur, samen met andere werkgroepleden initiatieven op. Doel van de Doe Agenda is om zoveel mogelijk werkzoekenden te laten instromen op de Achterhoekse arbeidsmarkt, met name als zij een afstand tot de arbeidsmarkt ervaren.

Meld je nu aan voor onze gratis nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van al het nieuws over interne logistiek

Aanmelden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven