Ga naar hoofdinhoud

Pakketwerkers PostNL moeten ‘te zwaar’ werken: FNV alarmeert arbeidsinspectie


Het is slecht gesteld met de werkomstandigheden en werkdruk van pakketwerkers van PostNL. Dat stelt FNV dat een melding gaat doen bij de arbeidsinspectie.

Pakketwerkers bij PostNL, dat al lange tijd scherp in de gaten wordt gehouden door de vakbonden, ervaren twee keer zoveel klachten als gemiddeld in de sector. Zo is het tillen van pakketten zwaarder dan de toegestane 23 kilo geen uitzondering. In combinatie met een torenhoge werkdruk leidt dit tot een toename van lichamelijk gezondheidsklachten door overbelasting.

Dat stelt FNV die deze week een melding gaat doen bij de Nederlandse Arbeidsinspectie, dat juist eind vorig jaar nog lichtpuntjes zag, over de misstanden op de werkvloer bij PostNL.

Enquête PostNL medewerkers

FNV trekt deze conclusies naar aanleiding van een *enquête waar in totaal 215 pakketmedewerkers die werken voor PostNL aan meededen. 85% van hen geeft aan dat het werk fysiek te zwaar is. Maadey Meuleman, bestuurder FNV Post & Pakketten: ‘We krijgen al langer signalen hierover, het is een structureel probleem dat PostNL niet serieus neemt.’ 67% van de respondenten heeft zeker zes verschillende fysieke klachten.

Pakketsorteerders

Volgens de vakbond werkt het post- en pakkettenbedrijf bewust met uitzendkrachten in de pakketsortering, een fysiek zware functie. Naar schatting van FNV is zo’n 90% van de sorteerders uitzendkracht. Meuleman: ‘Als uitzendkrachten uitvallen met fysieke klachten heeft PostNL daar geen omkijken naar. Ze zijn makkelijk te vervangen bij uitval door ziekte en de kosten hiervan komen voor rekening van het uitzendbureau.’

Langdurige en terugkerende klachten

Pakketsorteerders hebben vaker te maken met terugkerende en langdurige klachten dan hun collega’s in andere functies. Uitzendkrachten lopen nog meer risico. Uit de enquête blijkt dat 59% van de uitzendkrachten regelmatig met rugklachten te kampen heeft. Bij de werknemers in vaste dienst is dat 32%. Meuleman: ‘De positie van uitzendkrachten is kwetsbaarder dan die van hun collega’s in vaste dienst omdat zij sneller hun werk kunnen kwijtraken. Ze zullen dus niet zo snel melding maken van te zwaar werk of werk weigeren.’

Bijna twee derde van de respondenten heeft zelfs zes verschillende fysieke klachten. Dat varieert van rugklachten tot overbelastte schouders en knieën.

*De enquête liep van 15 mei tot 29 augustus 2023. De vragenlijst is door 215 pakketmedewerkers ingevuld, waarvan 111 in vaste dienst bij PostNL en 104 uitzendkrachten.

—–

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven