Ga naar hoofdinhoud

(Magazijn)medewerkers online supermarkten vallen ook onder supermarkt-cao


Ook mensen die werken voor online supermarkten vallen onder de supermarkt-cao. Dat heeft het ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid dinsdag laten weten.

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de cao voor het Levensmiddelenbedrijf algemeen verbindend verklaard (AVV).  Dit betekent dat Flitsbezorgers, die toch al onder vuur liggen, en medewerkers van Picnic en Jumbo e-commerce niet hun eigen e0commerce cao mogen volgen.

Supermarkt cao

Met het algemeen verbindend verklaren van de cao hebben medewerkers van bijvoorbeeld Picnic of flitsbezorgers bij bedrijven als Gorilla’s en Flink recht op het loon en de toeslagen die gelden voor werknemers in de gewone supermarkten.

Michiel Al, bestuurder FNV Handel is blij met de uitspraak van de minister: “Dit is heel goed, want het werk van de mensen bij de online supermarkten is vergelijkbaar met dat in de stenen supermarkten. Wij vonden altijd al dat online supermarkten ook de cao moeten toepassen. Dat is nu wel bevestigd door het afwijzen van de bedenkingen vanuit de vereniging E-Commerce Nederland en het verlenen van de AVV.”

Volgens Al was het een proces van acht maanden, waarin de FNV samen optrok met de werkgevers en het CNV.

Lees ook
Zo blijf je de stijgende personeelskosten in het warehouse de baas

Zakaria Boufangacha, vicevoorzitter FNV: ‘De AVV is hét instrument om concurrentie op arbeidsvoorwaarden te voorkomen. Het algemeen verbindend verklaren van deze cao is een duidelijk signaal richting bedrijven én vakbonden die er alles aan doen om de geldende cao te ondermijnen. Wij gaan natuurlijk scherp in de gaten houden of de online supermarkten de cao ook werkelijk gaan toepassen.”

Picnic reageert teleurgesteld in een intern bericht aan de eigen medewerkers, meldt Distrifood. Picnic: ‘De gevolgen van de beslissingen zijn onduidelijk. Tegelijkertijd blijven wij ons hard maken voor iedereen die in de e-commerce actief is.’ Ook Jumbo sloot zich bij de nu verworpen cao van E-commerce Nederland aan voor dat deel van de medewerkers dat voor de websuper werkte.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven