Lars verloor been bij heftruckongeval: ‘We hebben meer helden nodig’ • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Lars verloor been bij heftruckongeval: ‘We hebben meer helden nodig’


“Ik schreeuwde het uit, maar er kwam geen geluid uit mijn mond.” Lars van Rode zag zijn leven bijna vijftien jaar geleden radicaal veranderen. Hij draaide in juni 2004 een nachtdienst in een Belgisch diepvriesmagazijn en bestuurde zijn elektropallettruck. Hij pakte een pallet op en vervolgens ging het mis.

Levensangst

Van Rode steekt zijn hoofd door het strokengordijn om te kijken of de weg vrij is. Hij rijdt achteruit, hoort plots een heftruck toeteren en door de gladde vloer glijdt zijn elektropallettruck verder naar achteren. Een van de lepels van de vorkheftruck boort zich door de knie van zijn linkerbeen. “Mensen spreken vaak over doodsangst, maar dat is een verkeerd woord. Het juiste woord is levensangst. Ik had direct in de gaten dat dit ongeval de rest van mijn leven zou beïnvloeden.”

Van Rode schakelt over op de overlevingsmodus. Terwijl hij zijn gewonde been met één hand vastpakt, zet hij de elektropallettruck in z’n vooruit. De lepel verwijdert zich uit het been van Van Rode. Hij strompelt met zijn kapotte knie naar het kantoor van zijn teamleider en schreeuwt om hulp. Zijn collega’s schrikken als ze de plas bloed onder de stoel zien.

Het volledige artikel is te lezen in de nieuwste editie van Warehouse Totaal. Daarin wordt ook aandacht besteed aan onder meer de robots van Albert Heijn, een nieuw hoogbouwmagazijn voor Haribo en het nieuwe dc van Asko.

“Als slachtoffers tellen ze alleen de mensen die letsel hebben opgelopen, maar dat is onjuist. Niet alleen ik was slachtoffer, maar ook de chauffeur van de heftruck en de collega’s die mij hebben geholpen”, vertelt Van Rode aan Warehouse Totaal. Hij wordt naar het ziekenhuis gebracht. Van Rode verliest veel bloed en moet na tien maanden zijn linkerbeen laten afzetten.  

Veiligheid op de werkvloer

Van Rode gebruikt zijn ervaringen nu om mensen te motiveren om veilig te werken. Zijn belangrijkste inzichten: collega’s moeten elkaar blijven aanspreken en corrigeren op onveilig gedraag. Daarnaast moeten zij bijna-ongevallen melden bij de juiste persoon. Dat gebeurt niet altijd, weet Van Rode.

“De medewerkers die dat wel doen, zijn wat mij betreft de helden van de werkvloer. Zij maken het leven beter voor zichzelf en voor anderen (…)  “We moeten naar een situatie waarin mensen niet veilig moeten, maar veilig willen werken”, concludeert Van Rode.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven