Krapte arbeidsmarkt neemt weer toe; Chain Logistics redt het door open hiring • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Krapte arbeidsmarkt neemt weer toe; Chain Logistics redt het door open hiring


De krapte op de arbeidsmarkt neemt verder toe. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ziet dat de verhouding tussen het aantal vacatures en werklozen almaar schever wordt. Open hiring kan de oplossing zijn voor het personeelstekort, toont Chain Logistics aan.

In het derde kwartaal stonden tegenover elke 100 werklozen 126 vacatures. Dit is het tweede kwartaal op rij waarin er meer vacatures zijn dan werklozen. Deze toenemende spanning op de arbeidsmarkt wordt volgens het CBS vooral veroorzaakt door de aanhoudende groei van het aantal vacatures.

”Wij merken de krapte ook, maar door open hiring redden we het”

Eind september stonden er 371.000 vacatures open. Dat is een recordhoeveelheid en 45.000 meer dan eind juni. In de handel, zakelijke dienstverlening en de zorg werd het meest naar personeel gezocht. Deze sectoren zijn samen goed voor de helft van alle openstaande vacatures. Maar de toename van het aantal vacante posities is te zien in bijna alle sectoren, ook in de logistiek.

Mensen aannemen zonder sollicitatie

Chain Logistics merkt de krapte op de arbeidsmarkt ook, maar komt nog niet in de problemen dankzij een innovatief personeelsaanpak; open hiring. De logistieke dienstverlener uit Uden neemt nieuwe medewerkers aan zonder een sollicitatiegesprek. Chain Logistics doet dit sinds 2019 en is nog altijd positief over de methode. “Wij merken de krapte ook, maar door open hiring redden we het nog altijd om genoeg mensen te vinden”, stelt eigenaar Rob Jansen.

Motivatie enige dat telt

Open hiring is een systeem waarbij niet naar het cv en arbeidsverleden wordt gekeken en er ook geen sollicitatiegesprek plaatsvindt. Als mensen maar gemotiveerd zijn en denken het werk aan te kunnen, dat is het enige wat telt. Kandidaten melden zich aan en worden op een vacaturewachtlijst gezet. Zo gauw er een werkplek is, kunnen ze aan de slag. “De enige eis die wij stellen is dat ze vier uur moeten kunnen staan en twintig kilo moeten kunnen tillen.”

Hele artikel open hiring
Lees binnenkort het hele artikel op Warehouse Totaal.nl exclusief voor abonnees
Nog geen abonnee? bekijk de (digitale) opties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven