Ga naar hoofdinhoud

Podcast: Fource Logistics maakt werk van mensen voor een veiliger magazijn


De mens is misschien wel de grootste bottelnek als het neerkomt op veiligheid in het warehouse. De mens is tegelijkertijd ook de factor waar de oplossing ligt. Een veilig magazijn begint immers met veilig gedrag en een goede cultuur. Fource Logistics zet zwaar in op deze pijlers. Hoe vertelt Enid Bergval, safety & health manager bij Fource Logistics in deze podcast. Samen met Jan Hommes, directeur BMWT gaat ze dieper in op de pijlers mens en gedrag.

Je kunt je magazijn qua techniek en inrichting nog zo goed voor elkaar hebben, de praktijk is altijd weerbarstiger met de mens voorop. Gedrag van de werknemers is allesbepalend voor het veiligheidsniveau in het dc. Wie veiligheid wil verbeteren doet er verstandig aan om mensen mee te krijgen in het proces.

130 medewerkers

En dat is precies wat Enid Bergval, safety & health manager bij Fource Logistics met succes nastreeft. Fource Logistics, een logistiek bedrijf in de automotive aftermarket heeft  centraal distributiecentrum in Berkel en en Rodenrijs van 50.000 vierkante meter. Op dit moment werken er ongeveer 120-130 mensen en rijden er 50 trucks.

Band opbouwen met medewerkers

Bergval: “We hebben recentelijk de structuur veranderd. We hebben de organisatie platter gemaakt, waardoor de teams kleiner zijn geworden. Met het oogmerk om meer teamgevoel te creëren. Dat leidinggevende hun mensen ook leren kennen.

Dat je daar een band mee kan opbouwen. Dat je ze kan behouden en dat je ze eigenlijk beter kan begeleiden om zo effectief mogelijk en zo veilig mogelijk te werk te gaan.”

Risico minimalisatie

Jan Hommes: “Veilig gedrag is het minimaliseren van risico’s. Risico’s kunnen niet naar nul. In een werkomgeving zijn er altijd arbeidsrisico’s. Wat je wil is die risico’s naar een aanvaardbaar minimum terugbrengen. Als je eigenlijk niet weet waar je moet beginnen, breng je grootste risico’s in kaart.”

Bergval zet veel in op communicatie: “Als we mensen hun gedrag willen veranderen, moeten we effectiever gaan communiceren. En dan moeten we onze leidinggevende ook in trainen. Hoe moet je met bepaalde groepen communiceren zodat de boodschap overkomt.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven