FNV eist actie van H&M om foute veiligheidscheck warehouse medewerkers GXO • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

FNV eist actie van H&M om foute veiligheidscheck warehouse medewerkers GXO


FNV roept kledingketen H&M op om haar externe vervoerder GXO aan te spreken op de veiligheidscheck rondom pauzes bij het logistieke bedrijf.

Bij de Tilburgse vestiging van GXO, dat recent met succes is opgesplitst van XPO, moeten medewerkers als ze pauze nemen door een veiligheidscheck. Bij andere vestigingen gebeurt dat voor het uitklokken, dus in de tijd van de werkgever. In Tilburg is die check na het uitklokken. Jerry Clements, projectleider FNV: ‘Medewerkers staan soms wel 7 minuten in de rij te wachten. Tijd die van hun eigen pauze van een kwartier afgaat.’

GXO ”steelt” tijd

Doordat de veiligheidscheck plaatsvindt in de tijd van de werknemers, is hun pauze bijna de helft korter. ‘GXO steelt dus in feite tijd van de medewerkers, stelt FNV.

H&M is een grote klant van GXO en vindt het heel belangrijk dat bedrijven waar ze mee samen werken goed met hun personeel om gaan. Dat controleren soms ook wel, maar GXO legt de medewerkers dan een verbod op om te praten, ze moeten doen alsof geen Engels spreken’, aldus Clements.

Petitie geweigerd

Eerder ondertekenden al 700 medewerkers van GXO een petitie gericht aan de directie, maar die weigerde de petitie in ontvangst te nemen.

Geen inmenging

Na de weigering van GXO besloot FNV contact op te nemen met H&M, maar die zei zich niet te willen mengen in de kwestie. Clements: ‘En dat is zeer opmerkelijk voor een bedrijf dat specifiek beleid heeft over de inzet van arbeidsmigranten en vakbondsrechten. Ze hebben zichzelf er aan gecommitteerd, dus moeten ze GXO gaan aanspreken.’

Gesprek gepland

ANP meldt dat GXO vandaag niet bereikbaar was voor commentaar. H&M laat in een reactie weten dat GXO heeft aangegeven om over de problematiek in gesprek te willen gaan met de ondernemingsraad. Ook wil het management in gesprek met enkele medewerkers die de petitie hebben ondertekend. 

Aanstaande maandag biedt de vakbond samen met medewerkers van GXO een petitie aan bij het hoofdkantoor van H&M in Amsterdam.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven