Ga naar hoofdinhoud

De temperatuur stijgt: 8 tips tegen hitte in magazijnen


Dit artikel is eerder gepubliceerd, maar wordt vanwege de huidige zomerse temperaturen opnieuw door de redactie van Warehouse Totaal onder de aandacht gebracht.

Het kwik stijgt volgende week weer naar de dertig graden. Dergelijke temperaturen kunnen leiden tot hitte in magazijnen. Voor (logistieke) bedrijven is het daarom verstandig om maatregelen te nemen, zegt Nick Beckers van evofenedex. Die ondernemersvereniging helpt jaarlijks honderden leden met het verbeteren van de magazijnoperatie.

Dit artikel is eerder gepubliceerd, maar wordt vanwege de huidige zomerse temperaturen opnieuw door de redactie van Warehouse Totaal onder de aandacht gebracht.

Nederland telt ruim 100.000 bedrijven met een magazijn. Een groot aantal van die panden heeft een plat dak. Een brandende zon kan dan leiden tot hoog oplopende temperaturen. “Als je op een verdiepingsvloer onder dat dak werkt, is dat geen pretje. Bij de bouw van zulke panden is vaak te weinig rekening gehouden met de risico’s. En je kunt moeilijk het dak eraf halen of de verdiepingsvloer eruit slopen..”

Bedrijven met platte daken hebben dan ook ‘beperkte kaders’ waarbinnen ze kunnen bewegen. Maar die ruimte moeten ze wel benutten, zegt Beckers. “Het moet voor elke werkgever de wens zijn een zo gezond en veilig mogelijke werkomgeving te creëren. En er zijn maatregelen die heel eenvoudig genomen kunnen worden.”

 • Sproei de daken. 
 • Installeer mobiele airco’s. Deze airco’s zijn te huren en voeren de warmte via een slang af naar buiten. Beckers: “De mogelijkheden zijn wel relatief beperkt ten aanzien van warmteafvoer.”
 • Verlaag de werkdruk. Beckers: “Laat mensen minder tilwerk verrichten.”
 • Verkort de diensten. 
 • Breng meer personeel op de been. 
 • Laat personeel vaker pauze houden. 
 • Voorzie de werkvloer van veel water.
 • Plaats extra roosters of grote ventilatoren. “Ze kunnen frisse lucht aanvoeren en een lekker windje creëren.”

“Het is geen hogere wiskunde, maar als bedrijf moet je er soms wel bij stilstaan om te kijken welke maatregelen je kan nemen. Het bewust worden van de risico’s is de eerste belangrijke stap in het proces.” Want dat er risico’s zijn, is evident, legt Beckers uit aan Warehouse Totaal.

Flauwvallen

“In een magazijn wordt gewerkt met zware interne transportmiddelen. Er worden veel herhalende bewegingen gemaakt en warmte heeft altijd invloed op de motoriek, scherpte en focus van een persoon. Als je vervolgens niet goed let op voeding en werkomstandigheden, dan kan het zijn dat mensen minder scherp worden of zelfs flauwvallen. Dat wil je niet.”

Hittegolf

Dat sommige bedrijven te weinig doen om hitte in magazijnen tegen te gaan, komt volgens de ‘warehouse & logistics consultant’ niet door ‘onwil’: “Het is de waan van de dag. Vanuit de logistiek zijn we het gewend om te knallen en door te blijven draaien. We komen er dan te laat achter dat we iets op een andere manier hadden kunnen doen. Door de weersvoorspellingen weten we nu ook wanneer er een hittegolf aankomt, en tóch laten we ons erdoor overvallen. Vaak wordt geaccepteerd dat het nu eenmaal warm is, maar je moet als bedrijf en manager juist kijken hoe je daar beter mee om kan gaan.”

Eén reactie op “De temperatuur stijgt: 8 tips tegen hitte in magazijnen

 • Pietje Precies

  Een aantal tips mis ik:
  – Zet indien mogelijk, ’s nachts of ’s ochtends vroeg de (dock-)deuren en/of ramen open om te ventileren. Zo voer je warme lucht af en komt er koele lucht binnen.
  – Houd de deuren/ramen overdag zoveel mogelijk dicht, dan komt er geen hete lucht binnen.
  – Gebruik zonwering voor de ramen, plak desnoods aluminium folie tegen de binnenkant van de ramen als zonwering ontbreekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven