Ga naar hoofdinhoud

CAO-akkoord nog ver weg


De CAO onderhandelingen Beroepsgoederenvervoer zijn weer gestart. Een overeenkomst op korte termijn lijkt niet haalbaar. De partijen zitten nog ver uit elkaar.

CAo onderhandelingen kunnen lang en hard zijn, dat ervaarde Albert Heijn eerder dit jaar nog. De CAO Beroepsgoederenvervoer loopt eind dit jaar weer af en dus wordt er weer druk onderhandeld tussen de werkgevers en vakbonden. Een snel akkoord is een utopie aangezien de looneisen van de vakbonden en TLN mijlen ver uit elkaar liggen.

Loonbod werkgevers en werknemers

De tweede ronde van het cao-overleg tussen Transport en Logistiek Nederland (TLN), VVT en de vakbonden vond 10 november plaats. TLN heeft een loonbod uitgebracht van 3 procent en daarbij enkele andere voorstellen gedaan. De vakbonden hebben hier teleurgesteld op gereageerd. Zij willen sowieso 10 procent loonsverhoging.

Aanbod TLN

 • Loonbod van 3 procent;
 • Een looptijd van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2024 (1 jaar);
 • Wachtdag bij ziekte wordt afgeschaft;
 • Loonschaal A’ wordt afgeschaft;
 • De trede 0 in alle schalen wordt afgeschaft;
 • Jeugdloon voor gekwalificeerde jongeren wordt afgeschaft;
 • Cao à-la-carte: de mogelijkheid om 4 vakantiedagen te kopen of verkopen, de mogelijkheid creëren om vakantiegeld op bedrijfsniveau per maand te betalen en mogelijkheden om zaken onder de WKR-regeling te brengen niet langer verbinden aan een dispensatieverzoek;
 • Werknemers krijgen de mogelijkheid om structureel overwerk te weigeren vanaf 50 uren per week. Werknemer moet aan het begin van een kalenderjaar duidelijk maken of hij al dan niet gebruik wenst te maken van deze regeling;
 • Het opnemen van een definitie van stagiair in de cao, alsmede een minimum stagevergoeding van 200 euro per maand;
 • Verplichte melding Tijd-voor-Tijd regeling schrappen;
 • Een werkafspraak om in 2024 met sociale partners een onderzoek te doen naar en concrete afspraken te maken over een minimum-cao en eventuele andere (tussen)varianten.

Wat willen de werknemers?

De vakbonden hebben teleurgesteld en geschrokken gereageerd op de voorstellen. Zij hebben benadrukt dat de tijd dringt en dat zij snel tot een nieuwe cao wensen te komen en dat met name het loonbod hiervoor te wensen overlaat. Wel waren de vakbonden tevreden met het loslaten van de A’ schaal, de trede 0 en het schrappen van het jeugdloon voor gekwalificeerde jongeren. In haar eigen voorstellenbrief hebben de vakbonden zelf hun wensen op een rij gezet.

Vervolg CAO onderhandelingen

Cao-partijen hebben afgesproken om op 24 november 2023 weer bij elkaar te komen voor verder cao-overleg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven