Magazijnautomatisering

Witron heeft als hoofdaannemer de opdracht gekregen voor het ontwerp en de bouw van een nieuw logistiek afhandelingsysteem bij het Zwitserse Migrolino in Suhr, een volledige dochteronderneming van Migros.

Het totale systeem is opgebouwd uit een OPM (Order Picking Machinery), DPS (Dynamic Picking System), ATS (Automated Tote System) en een geautomatiseerde shipping buffer. Hiermee worden meer dan 250 winkels bevoorraad met een assortiment van meer dan 3.000 artikelen. Het systeem gaat volgens planning in bedrijf in de herfst van 2015. Het systeem wordt ontworpen voor het picken van maximaal 118.000 artikelen per dag. Het wordt opgebouwd op de begane grond en deels in de kelder van het bestaande distributiecentrum in Suhr, nabij Zurich.

Uitbreiding van bestaand systeem

Op de locatie in Suhr is al sinds 2002 een orderverzamelsysteem operationeel, dat in 2009 door Witron is uitgebreid. Dit systeem werkt met nu met 28 COM-machines ten behoeve van ruim 600 Migros-winkels. Het reeds bestaande palletmagazijn met 86.000 opslaglocaties gaat dienst doen als het gemeenschappelijke bulkmagazijn voor zowel Migros, als Migrolino. De levensmiddelenwinkels van deze dochteronderneming bevinden zich veelal in stations en bij benzinestations langs de snelweg. Tot voor kort was het interne proces van Migrolino uitgerust met manuele logistieke systemen. Migros heeft op basis van de verwachten groei echter besloten zijn logistieke processen efficiënter te maken en ze meer toe te snijden op order-picking in kleine volume’s. Migros wilde bovendien dat het nieuwe systeem bij Migrolino ook producten uit het normale Migros-assortiment kan voeren.

Orderafhandeling 

De OPM is uitgerust met vijf COM-machines en kan omdozen, petflessen in diverse formaten en tal van verschillende bakken volledig automatisch op rolcontainers plaatsen. De bakken verwerken ook bestellingen van kleine aantallen verschillende artikelen, die al eerder zijn verzameld (pre-picked) in het DPS. Een tien gangen AS/RS systeem met 44.100 opslaglocaties voert de artikelen naar de COM-machines. Het OPM-systeem – bedoeld voor Migrolino – ondersteunt bij topdrukte ook bestellingen voor de reguliere Migros-winkels.  Ook deze bestellingen kunnen flexibel verwerkt worden in het Migrolino-gebied. De artikelen worden in dat geval op Euro-pallets geplaatst.

DPS & ATS

Het orderverzamelsysteem DPS is verdeeld in twee temperatuurzones, één voor ongekoelde goederen en één voor gekoelde verse producten en zuivel (+2 ºC). Het heeft 14 werkplekken voor orderverzameling en 20.800 AS/RS bakkenlocaties (inclusief ATS-opslaglocaties). Het ATS-systeem heeft twee hoofdtaken. Op de eerste plaats worden inkomende kratten met losse verse artikelen, zoals maaltijdsalades, kant-en-klaar maaltijden, vlees en vleeswaren van de pallets genomen, van elkaar gescheiden, opgeslagen en ten slotte volledig automatisch samengepakt in winkelvriendelijke eenheden. Dit omvat ook de cross-dock stromen, zoals het rechtstreeks overladen van vracht. Daarbij is het mogelijk om met het ATS de bakken te stapelen, die pre-picked uit de versafdeling van het DPS komen. De bestelde artikelen worden per route gesorteerd en gestapeld en gaan op rolcontainers naar de Migrolino-winkels.

Videovoorbeeld DPS

Shipping buffer

Een geautomatiseerde shipping buffer, modulair opgebouwd met verschillende temperatuurzones, zorgt voor een optimaal dispatch en levert de rolcontainers over rollenbanen af bij de werknemers, in de juiste volgorde en ‘just-in-time’ voor het laden. Deze methode heeft als voordeel dat de volle rolcontainers automatisch tussentijds kunnen worden opgeslagen in de juiste temperatuur. Er zijn niet langer twee aparte laadplatforms nodig.

Meer informatie: Witron Engineering B.V.

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven