Marktnieuws

Amazon heeft in ten minste acht staten binnen de Verenigde Staten tenten opgezet. Ze worden door de webgigant gebruikt om artikelen op te slaan die bezorgd moeten worden bij bedrijven of mensen thuis. De tenten nemen op deze manier de rol over van de distributiecentra.

De tenten staan in onder meer Tennessee, South Carolina, Arkansas, Georgia, Colorada, Louisiana, Kentucky en Idaho. Ze worden door Amazon zelf ‘modulaire bezorgstations’ genoemd, maar een ervaren magazijnmedewerker van Amazon heeft aan de website Business Insider laten weten dat er op de werkvloer al schertsend wordt gesproken over carnival tents, oftewel ‘feesttenten’ of ‘kermistenten’.

Een reguliere Amazon-tent is tien meter hoog en is 9.000 tot 18.000 vierkante meter groot. Er kunnen maximaal driehonderd medewerkers aan de slag. Een tent kan ‘binnen een paar weken’ worden opgezet, zo schrijft Business Insider. Dat maakt dat Amazon zijn bezorgnetwerk op een bepaalde locatie relatief snel kan intensiveren.

Een tent kost 530.000 euro

Op deze manier hoopt het online warenhuis koeriersdiensten als UPS, FedEx en USPS te slim af te zijn. Het opzetten van een Amazon-tent valt als vanzelfsprekend niet te vergelijken met het opzetten van een campingtent met haringen en pinnen. De Memphis Daily News rekende al uit dat de Amazon-tent in Memphis (Tennessee) circa 530.000 euro heeft gekost.

Het lijkt erop dat Amazon deze investering er wel uithaalt, want in 2018 verdiende het bedrijf alleen aan bezorgkosten al 24,6 miljard euro. Een stijging van ruim tien miljard euro ten opzichte van 2017. De ‘feesttenten’ mogen dan snel op te zetten en daarom lucratief en aantrekkelijk zijn; er kleven ook de nodige nadelen aan. Zo kan het weer een negatieve rol spelen, vertelt de ervaren Amazon-medewerker, die anoniem wil blijven.

Bekijk meer foto’s op de Facebook-pagina van ClearSpan.

Kou

“Stel je eens een tent voor in het orkaanseizoen van South Carolina. Of stel je een tent voor in de winter van Het Midden-Westen…”, aldus de werknemer. Hier komt bij dat medewerkers klagen over de kou: “In de winter was er heel weinig warmte”, vertelt Jim Gilton, die werkt in een tent in Colorado Springs, een stad in de staat Colorado.

Een woordvoerder van Amazon heeft in een reactie aan Business Insider laten weten dat de tenten veiligheidsprotocollen hebben voor als er inderdaad sprake is van ‘slechte weersomstandigheden’. “We houden de temperatuursomstandigheden nauwlettend in de gaten en staan continu in contact met de medewerkers om ervoor te zorgen dat ze zich thuis voelen in hun werkomgeving”, klinkt het.

De zegsman van het bedrijf van topman Jeff Bezos voegde eraan toe dat de tenten ‘klimaatgevoelig’ zijn: “Ze blijven koel in de zomer en warm in de winter.” Het frame van de tent is hiernaast ‘uitzonderlijk sterk’ en voldoet aan alle voorschriften als het gaat om de ‘wind- en sneeuwbelasting’.

Warehouse Totaal is hét vakblad voor de interne logistiek. De redactie biedt volop mogelijkheden om samen te werken, zowel online als in print. In de rubriek ‘Best Practice’ staat een techniek of werkmethode centraal, terwijl nieuwe en innovatieve producten een plekje krijgen in ‘Product Spotlight’. Het is ook mogelijk om zelf een blog aan te leveren voor onze rubriek ‘Expertblogs’. Benieuwd naar de mogelijkheden? Mail dan naar d.hurkmans@eisma.nl

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven