Marktnieuws

Om de samenleving draaiende te houden tijdens de coronacrisis, zijn de vitale beroepsgroepen van groot belang. Als we het hebben over deze beroepen, vergeten we vaak wat er achter de schermen allemaal gebeurt. Er zijn veel beroepen die minder voor de hand liggen, maar ook cruciaal zijn. Nu het coronavirus de maatschappij op zijn kop zet, is het belangrijk om te beseffen dat ook deze mensen een applaus verdienen.

Achter de schermen

Bij beroepen in de zorg denken mensen al snel aan de artsen op de intensive care, maar niet zo snel aan de schoonmaakploeg die het ziekenhuis schoonhoudt. Als iemand wat op een website bestelt, dan wordt er vooral gedacht aan de mensen van de bestelservice die het pakketje thuis moet afleveren. Maar ook hier spelen nog veel meer mensen een belangrijke rol, zoals de werknemers die in het magazijn werken, die de artikelen verpakken en klaar voor verzending moeten maken en de distributeur die voor de opslag en verspreiding zorgt. Neem bijvoorbeeld de producten die in de supermarkt liggen. Deze hebben vaak al een indrukwekkende weg afgelegd. Van de fabriek waar het product gemaakt of verpakt wordt, de transporteur die het naar de gezamenlijke opslag brengt, het transport naar de supermarkt en uiteindelijk de handen van de vakkenvuller die zorgt dat het schap weer gevuld wordt.

Van grondstof naar product

In een zogenaamde bedrijfskolom worden alle stappen van het begin- tot aan een eindstation weergegeven. Langs deze indrukwekkende weg zijn overal mensen aan het werk die eigenlijk allemaal hetzelfde applaus verdienen. Iedereen draagt zijn steentje bij en zeker in deze roerige tijden mag dat benadrukt worden. In de media wordt er veel gesproken over de vitale beroepen en de meeste mensen denken hierbij vooral aan de zorg, aan de politieagent of de brandweer. Maar eigenlijk zijn er veel meer vitale beroepen.

Waardering voor iedereen

Veel mensen achter de schermen moeten gewoon doorwerken. Zoals de werknemers die met volle heftrucks door de distributiecentra rijden om de wagens met voorraad voor de supermarkt te vullen. Zonder deze mensen én de vakkenvullers én de chauffeurs én nog vele andere mensen uit de bedrijfskolom van de voedselketen lag er misschien helemaal niets meer in de supermarkt. Maar niet alleen in de voedselketen zijn er vitale beroepen. Neem bijvoorbeeld de verzekeringswereld. Wat als je een wa verzekering voor je auto af moet sluiten en er is niemand aan het werk bij de verzekeringsmaatschappij? Onverzekerd rijden, is verboden en zeker geen goed idee. Of als de dierenartsen niet meer werken door het coronavirus of de dierenverzorgers in de dierentuin? Stel dat ze wel willen werken, maar geen medicatie of dierenvoedsel meer geleverd krijgen? Ook de werknemers van het pompstation of het energiebedrijf zijn belangrijk. Zo zijn er tal van beroepen uit diverse typen bedrijfskolommen op te noemen die van belang zijn als we de maatschappij draaiende willen te houden.

Inschrijven nieuwsbrief

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven