Marktnieuws

Komiek, acteur en presentator John Oliver heeft hard uitgehaald naar Amazon. Ook over de werkomstandigheden in andere warehouses was Oliver kritisch tijdens een aflevering van zijn satirische nieuwsprogramma Last Week Tonight op HBO. 

Veel banen die in de retail verloren zijn gegaan, zijn teruggekeerd in warehousing. Tot zover het goede nieuws, aldus Oliver. Want de arbeidsomstandigheden in distributiecentra van bedrijven als Amazon, XPO Logistics en Walmart zijn abominabel. 

Bekijk de video hier.

Er moet ongezond hard worden gewerkt en de magazijnmedewerkers staan onder constante druk omdat ze hun targets moeten halen en anders ontslagen kunnen worden. Ook is er soms geen airconditioning in dc’s aanwezig, hebben (zwangere) vrouwen nauwelijks tijd om toilet te maken en lopen medewerkers soms meer dan 25 kilometer per dag. 

“Het zijn bijna robots. Behalve dan dat het natuurlijk mensen zijn”, constateert een geschrokken journalist van televisiebedrijf CNBC in de show.

Een muurschildering van Jeff Bezos.

Jeff Bezos: de rijkste man op aarde

Ondertussen is Amazon-eigenaar Jeff Bezos met een geschat vermogen van ongeveer 140 miljard euro vanaf 2018 de rijkste man van de wereld, aldus zakentijdschrift Forbes. En dat, zegt Oliver, moet niet worden gezien als een verdienste, maar als een ‘computerfout in het kapitalisme’. 

In plaats van dat Bezos zijn geld in de maanlandingsplannen van zijn ruimtevaartbedrijf Blue Origin steekt, zou hij zijn personeel beter mogen behandelen, stelt Oliver. Ten tijde van het schrijven van dit artikel is de video meer dan vierenhalf miljoen keer bekeken op YouTube.

Amazon: een ‘beledigende’ video

Via Twitter heeft Dave Clark, een van de vicevoorzitters van Amazon, gereageerd. Volgens hem heeft Oliver ‘het mis’: “Een minimumloon van vijftien dollar en uitgebreide voordelen zijn slechts een van de vele programma’s die we aanbieden (…) We zijn trots op de veiligheid en werkomstandigheden op onze locaties. Daarom bieden we ook rondleidingen aan.”

De tweets van Dave Clark van Amazon.

Clark betreurt het dat Oliver zelf niet is langsgekomen om aan zo’n tour deel te nemen. Had Oliver dat wel gedaan, dan had hij de ‘geweldige’ Amazon-werknemers met ‘passie en toewijding’ kunnen zien. “Ik ben trots op ons team.” Clark herkent zich niet in het geschetste beeld en noemt de video dan ook ‘beledigend’.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven