Marktnieuws

WDP  verdubbelt het bestaande zonnepanelenpark op warehouses in Vlaanderen. Op dit ogenblik staan de zonnepanelen op de daken van de warehouses in Vlaanderen voor een totale capaciteit van circa 20 MWp. Dat moet op termijn dus 40 MWp worden.

In een eerste fase wordt gestart met de installatie van zonnepanelen goed voor een extra capaciteit van circa 10 MWp tegen de zomer van 2019. Het totale investeringsbudget voor de installatie voor WDP bedraagt circa 8 miljoen euro. WDP wil hiermee een vermindering van de ecologische voetafdruk van de vastgoedportefeuille en een waardecreatie voor zijn klanten bereiken.

Alternatieve energievormen

De beoogde capaciteitsverdubbeling past binnen de context van de duurzame strategie die is uitgetekend door de Vlaamse regering die de productie van zonne- en windenergie in Vlaanderen tussen 2020 en 2030 wil verdubbelen. Concreet moet hiervoor de productie van beide alternatieve energievormen gedurende het volgende decennium met driekwart stijgen, waardoor ze samen 40 procent van de totale hernieuwbare energieproductie in Vlaanderen zullen uitmaken, of bijna het dubbele van het huidige aandeel.

Geïnstalleerd vermogen

De installatie van een bijkomend vermogen van 20 MWp in Vlaanderen, zet de WDP’s middellangetermijnambitie van een geïnstalleerd vermogen aan zonnepanelen van circa 100 MWp kracht bij. Sinds 2008 werden door WDP immers zonnepanelen geïnstalleerd op de daken van zijn magazijnen en op beschikbare grond te Vlaanderen (20 MWp), Wallonië (2 MWp), Roemenië (14 MWp) en Nederland (25 MWp). In Nederland is WDP bovendien momenteel aan de slag met de installatie van een additioneel vermogen van 25 MWp.

WDP wil op middellange termijn CO2-neutraal zijn. De installatie van zonnepanelen is een van de maatregelen om deze ambitie te realiseren. Zonnepanelen zijn immers meer en meer de standaard geworden voor warehouses, onder andere omwille van hun industriële schaal, het feit dat ze niet zorgen voor visuele pollutie en de mogelijkheid tot maximalisatie van lokaal verbruik (en daardoor de beperkte(re) impact op het net). Bovendien zijn ze ook logisch binnen een energiemodel dat steeds meer evolueert naar decentrale productie en elektrificatie van de gebouwen, omwille van bijvoorbeeld de verhoogde investering in equipment en de automatisatie van de activiteiten in deze gebouwen. 

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven