Marktnieuws

Voor het Brabants Dagblad ging Agata Olejarczyk onlangs vijf weken lang undercover in het distributiecentrum van Jumbo in Den Bosch. Ze wilde weten wat er waar is van alle verhalen over zware arbeidsomstandigheden in distributiecentra. De Poolse ging daarom als orderpicker aan de slag.

In het warehouse van Jumbo worden worden de internetverkopen afgehandeld en bij de pick-up points en adressen thuis afgeleverd. Er werken ongeveer 700 tijdelijke krachten, onder wie 450 Polen. Agata is er daar dus ruim één maand lang één van. 

Haar opdracht is om per uur 280 producten in de kratjes te leggen. “Dat geeft stress”, schrijft ze in de krant. “Soms ren ik. Bang als ik ben om ontslagen te worden. Ik ren door de gangen van het koude dc. De norm! Ik moet de norm halen (…) Wie niet snel genoeg is, kan vertrekken. Ik vind het iets walgelijks. Alsof we geen mensen zijn maar machines.”

Bekijk hier een promo van Jumbo over het dc in Den Bosch.

Ontslagen

Agata, die in een ‘Polenhotel’ in Rosmalen verblijft, ziet iedere week wel een werknemer vertrekken. En dat weggaan gebeurt lang niet altijd uit eigen beweging, voegt ze eraan toe. 

Een nieuwe medewerker wordt eerst twee dagen onder toezicht van een trainer geplaatst. Maar op de tweede dag wordt er al iemand ontslagen, ziet Agata. “Als iemand op de eerste of tweede dag een bepaald percentage van de norm niet haalt, dan kan hij zijn resultaten niet meer verbeteren.” En daarom greep de dc-manager in.

Jobcoach

Vrijwel iedereen in het dc is aardig voor haar, maar als er een stapel kratjes op haar hoofd valt, verandert dat. Ze kan zich door de klap nog maar moeilijk op het werk concentreren. Haar jobcoach zegt: “Het waren lege kratten. Zo erg is dat toch niet?” Agata voelt zich niet serieus genomen.

https://twitter.com/BlendleNL/status/1150646174942019584
Het verhaal is ook via Blendle te lezen.

In het artikel schrijft Agata verder dat je soms minder betaald krijgt dan eigenlijk de bedoeling is. Als je tot 23.00 uur staat ingeroosterd, maar al om 21.00 uur klaar bent, krijg je die laatste twee uur niet uitgekeerd. En recht op vervoer of een reiskostenvergoeding heeft ze niet, omdat ze minder dan tien kilometer van het dc vandaan woont. 

Het werk en het gebrek aan verantwoordelijkheid bevalt Agata allesbehalve. Ook de andere Polen beschouwen het werk van orderpicker in een dc niet als hun droombaan. Maar de meesten blijven langer dan verwacht in Nederland, aldus Agata. Ze concludeert: “Een goed salaris werkt verslavend en in de loop der tijd wordt het Poolse leven een schim, een miezerig herinnering. Dat je je thuis, je familie en je vrienden mist, blijkt niet genoeg om terug te keren.”

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven