Marktnieuws

Amerikaanse e-commerce-reus Amazon vernietigt retouren op grote schaal, onthult een Tv-programma van de Duitse omroep ZDF. Interne productlijsten, foto’s en verklaringen van medewerkers bewijzen volgens de programmamakers dat allerlei soorten goederen op grote schaal worden afgevoerd om te laten vernietigen.

In samenwerking met onderzoeksjournalisten van magazine Wirtschaftswoche ontdekten de programmamakers van ‘Frontal21’ deze praktijken. Een (oud)medewerker verklaart aan hen dat er elke dag voor 23.000 Euro aan artikelen worden vernietigd bij Amazon. Hierbij gaat het om van allerlei producten, zoals mobiele telefoons, koelkasten, meubels, kleding en matrassen.

Uit andere verklaringen zou blijken dat tevens nieuwe, goed functionerende producten worden gesloopt, nog voordat ze een distributiecentrum hebben verlaten. De journalisten tonen tevens aan dat Amazon de producten van externe verkopers op hun platform ook vernietigt. ‘U kunt uw voorraad op verzoek laten verwijderen’ is een citaat dat in interne documenten is opgedoken. Uit die documenten blijkt dat hier veelvuldig gebruik van gemaakt wordt. Productlijsten laten zien dat honderden producten als kinderschoenen en koptelefoons zijn gemarkeerd met het label ‘Destroy’. Vanavond om 21.00u zendt ZDF de hele reportage uit.

Reactie amazon
Amazon ontkent niet dat het goederen heeft vernietigd, maar stelt dat het bedrijf elke dag werkt aan het verbeteren van processen om “zo weinig mogelijk producten af ​​te danken.” “Als producten niet kunnen worden verkocht, doorverkocht of gedoneerd, werken we samen met opkopers van restanten.”

Jochen Flasbarth, Duitse staatssecretaris van Milieu, dringt er bij Amazon op aan om de beschuldigingen verder op te helderen. “Dit is een enorm schandaal, een dergelijke aanpak past gewoon niet in deze tijd. Ik ben ervan overtuigd dat veel consumenten geschokt zijn door dit gedrag en het niet zullen accepteren.” Klaus Töpfer, voormalig minister van Milieu noemt de praktijken van Amazon ‘onverantwoordelijk’. Milieuorganisatie Greenpeace pleit op haar beurt voor een vernietigingsverbod voor nieuwe en gebruikte artikelen.

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven