Marktnieuws

Vastgoedgroep Montea en Stockspots lanceerden een maand geleden het vraag&aanbod-platform voor flexibele magazijnruimte op de Belgische markt. Het platform is in deze maand tijd uitgebreid met een zestigtal aangesloten locaties. 

Door de samenwerking aan te gaan met Montea heeft Stockspots toegang gekregen tot de Belgische markt en maakt het gebruik van het netwerk en de kennis over de Belgische vastgoedmarkt. De Belgische markt reageert enthousiast op het platform volgens Coen de Lange, mede-oprichter van Stockspots: “Waar we in Nederland er maanden over gedaan hebben om zo’n groot netwerk op te bouwen, verloopt die aansluiting in België, mede door de ondersteuning van Montea, erg rap. Warehousemanagers zien het concept als een welkome oplossing voor de sterke fluctuering in warehousecapaciteit.”

De markt vraagt volgens Stockspots steeds vaker om snelle, flexibele leveringen maar voorraden zijn op dit moment nog lastig om flexibel te houden. Een contract met een logistiek dienstverlener wordt vaak voor meerdere jaren afgesloten. Stockspots lost dit probleem op door zelf als contractpartner aan te haken. Zo heeft zowel vrager als aanbieder maar één aanspreekpunt, ontvangt men binnen 24 uur via het platform een voorstel en is ook het overzicht en facturatie eenvoudig geregeld in het online managementsysteem.

Flexibele warehousemarkt
Naar schatting is er in België, onder andere door seizoenschommelingen, 20-30 procent van de magazijnruimte beschikbaar voor tijdelijke opslag. Door deze ruimte online beschikbaar te stellen op 1 platform is efficiënter gebruik van beschikbare opslagruimte binnen handbereik. Zowel voor diegene die ruimte beschikbaar stellen als voor diegene die tijdelijk moeten uitwijken met overvloedige voorraad. De ruimte wordt via Stockspots namelijk aangeboden door middel van een ‘pay-per-use’- formule. Het huren van de tijdelijke opslagruimte is op die manier ook erg aantrekkelijk voor organisaties die tijdelijke opslag van pallets en containers nodig hebben.

Verduurzaming door efficiency
Peter Demuynck, CCO van Montea ziet vooral ook de verduurzaming van de warehousemarkt als groeipotentieel. Stockspots is daarin een uniek duurzaam verhaal, volgens hem. “Veel speelruimte heeft ons land niet meer als het gaat over het creëren van bijkomende fysieke opslagruimte. Ruimte is schaars aan het worden. En dus zijn we genoodzaakt om de bestaande ruimte veel meer en beter te optimaliseren. Een hogere bezettingsgraad van bestaande warehouseruimte is voor iedereen positief.”

Businesscases voor strategische voorraden
Niet alleen voor groothandels met (seizoensgebonden) volumes is het platform interessant. Volgens de Lange liggen er nog veel meer businesscases voor het oprapen met dit platform. “We zien dat er een enorm potentieel ligt voor verladers om goederen strategisch dichter bij de klant te leggen en aanwezig te zijn op verschillende geografische locaties. Ook zien we leveranciers uit het verre oosten die tijdelijke locaties in Europa zoeken.”

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven