Marktnieuws

Een systeemvloer is een (vaak betonnen) vloer die gelegd wordt volgens een bepaald systeem. Dit systeem gaat uit van standaardonderdelen zoals betonbalken en isolatiemateriaal. De balken zorgen voor de noodzakelijke draagkracht en meestal is er nog een afwerkvloer nodig. Als u bezig bent met een projectinrichting in een bestaand bouwwerk voor bijvoorbeeld een nieuw magazijn en u overweegt systeemvloeren te gebruiken, dan hopen we dat dit een goede introductie voor u zal zijn richting uw besluitvorming voor de vloer die gerealiseerd dient te worden.

Wat zijn systeemvloeren?

Een systeemvloer is in beknopte zin een samengestelde geprefabriceerde vloer. Het is dus een systematisch opgebouwde vloer, waarbij diverse onderdelen separaat van elkaar geproduceerd en ingebracht worden in een project met als resultaat systeemvloeren in verscheidene varianten. Een systeemvloer kan vrijdragend worden gerealiseerd. Dat betekent dat zo een vloer niet afhankelijk is van de bestaande draagconstructie, maar daarvoor een eigen constructie gebruikt. Ook kan een systeemvloer rechtstreeks op de vaste ondergrond worden aangebracht.
De diverse componenten waaruit systeemvloeren zijn samengesteld zijn vooral van beton, hout en staal. Vaak bestaat de vloer zelf uit betonnen plaatelementen.

Welke typen systeemvloeren worden er aangeboden?

Er is een grote variatie aan systeemvloeren. U kunt denken aan de volgende vloeren:

 • Combinatievloeren
 • Kanaalplaatvloeren
 • Bekistingsplaatvloeren
 • Balkenvloeren
 • Ribbenvloeren
 • TT-vloeren
 • Staalplaatbetonvloeren
 • Houten vloeren
 • Stalen vloeren

De ruime keuze kan voor wat verwarring zorgen en het kan zijn dat u na het lezen van dit artikel een aantal nooit meer zult tegenkomen. Voor u is het belangrijk om te kijken met welke wensen en eisen u te maken hebt in de ontwerpfase van de projectinrichting voor het bestaande bouwwerk om vervolgens nader onderzoek te doen welke variant het beste overeenkomt.

Waarvoor worden systeemvloeren gebruikt?

In nieuwbouwprojecten en verbouwprojecten, waarbij grote constructionele aanpassingen aan complete vloeren worden verricht, komen de grote zware complexe systeemvloeren goed van pas. Voor de realisatie van bijvoorbeeld een uitbreiding van het magazijn of de bouw van een entresol kunnen simpele flexibele demontabele systemen weer veel interessanter zijn.

Waarom een systeemvloer?

Het doel van systeemvloeren is in grote lijnen als volgt te formuleren: het reduceren van de operationele bouwtijd door de productie van vloerelementen in een eerder stadium uit te voeren, waarbij optimaal gebruikt gemaakt wordt van grondstoffen middels innovatieve productiemethoden. Vanwege hoge eisen is het enorm van belang dat de onderdelen in het bouwwerk of projectinrichting dienen te voldoen aan alle officiële vereisten. Door de innovatieve methoden is men in staat vloeren te produceren die veel beter en constructie technisch makkelijker zijn om mee te werken, dan vloeren die ter plaatse gerealiseerd worden.

Basisvragen?

Er zijn enkele basisvragen die u kunt beantwoorden om erachter te komen welke systeemvloer het meest interessant voor u is.

 • Voor wat voor een type ruimte wordt de vloer gebruikt?
 • Van wat voor materiaal moet de vloer gemaakt worden?
 • Staat de vloer op een vaste ondergrond of moet deze vrijdragend zijn?
 • Hoe flexibel moet het systeem zijn voor aanpassingen?
 • Om wat voor vloerbelasting gaat het?
 • Als de vloer vrijdragend is, welke zaken spelen dan onder de systeemvloer mee?
 • Hoe groot moet de overspanning zijn van de systeemvloer?

Deze vragenlijst is niet volledig en geeft u een startpunt in uw oriëntatie naar systeemvloeren. Het activeert denkrichtingen en oplossingsmodellen waar u zelf nooit bij stil zou staan.

Inschrijven nieuwsbrief

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven