Marktnieuws

Sectorinstituut Transport en Logistiek volgt in de ‘Sectormonitor’ ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in transport en logistiek. Opvallend in het eerste kwartaal van 2017 is de hoge instroom in vergelijking met voorafgaande jaren; 8.410 nieuwe werknemers (6.337 in 2016-Q1). Sinds begin 2009 waren er nog nooit zoveel mensen werkzaam in de sector.

De sector profiteert van de groeiende Nederlandse economie. De stemming onder ondernemers is positief. Er is omzetgroei, zowel voor beroepsgoederenvervoer over de weg als logistieke dienstverlening. Willem de Vries, directeur Sectorinstituut Transport en Logistiek: “De arbeidsmarktdynamiek neem toe. Er is veel instroom, maar meer nieuwe werknemers zijn nodig. De beroepen Chauffeur en planner worden door het UWV benoemd als ‘krapteberoepen’. Door deze ontwikkelingen nemen de zorgen onder ondernemers over een personeelstekort toe.”

Meer arbeidsmarktontwikkelingen

In deze Sectormonitor zien we verder de volgende arbeidsmarktontwikkelingen in het eerste kwartaal van 2017:

  • Aantal werknemers en chauffeurs blijft toenemen
  • Veel instroom in sector (piek instroom op 21 jaar)
  • Uitstroompiek ligt op 66 jaar, tevens veel uitstroom rond 25 jaar
  • Aandeel oproepkrachten (16%) stijgt, evenals aandeel parttimers
  • Gemiddelde leeftijd chauffeurs blijft stijgen.

Benieuwd naar meer cijfers? Download hier de Sectormonitor 2017 – Q1.

De kracht van samenwerking

De Sectormonitor komt tot stand in samenwerking met de sociale partners CNV Vakmensen, FNV Transport en Logistiek, VVT (Vereniging Verticaal Transport) en TLN. De uitvoering is in handen van het Sectorinstituut Transport en Logistiek en is mogelijk dankzij bijdrages van SOOB.

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven