Marktnieuws

De vraag naar opslagruimte piekt door de onduidelijkheid over de manier waarop het Verenigd Koninkrijk eind maart uit de EU stapt. Hierdoor gaan bedrijven aan beide kanten van de Noordzee grote voorraden aanleggen, waardoor er een run op warehouse capaciteit is ontstaan.

Britse bedrijven leggen noodvoorraden aan op het Europese vasteland, waaronder Nederland, en omgekeerd slaan Nederlandse bedrijven massaal goederen op in het Verenigd Koninkrijk. Dat moet in elk geval zekerheid bieden over leveringen in de weken na de Brexit op 29 maart. Brancheorganisatie Evofenedex herkent het beeld.

Vaste land

Logistiek dienstverlener Seacon zegt tegen het FD dat de opslagwoede zich over alle producten uitstrekt, van grondstoffen tot producten voor persoonlijke verzorging. Sommige Britse bedrijven hebben al besloten zich definitief op het Europese vasteland te vestigen. Het gaat vooral om mkb-bedrijven, omdat die flexibel zijn. Als multinationals geen vestiging in bijvoorbeeld Nederland hebben, dan zijn de voorraden in Nederland juridisch gezien niet hun eigendom.

Aan Britse zijde is er al nauwelijks meer opslagruimte beschikbaar. In Nederland is de bezettingsgraad eveneens hoog. Dat komt ook door de gunstige economie. Het Rotterdamse bedrijf Neele-Vat Logistics meldt een volumestijging van rond de 10% door de Brexit. Broekman Logistics ziet ook steeds meer Japanse en Amerikaanse producenten nadenken over het aanleggen van voorraden in Nederland. Logistiek dienstverlener KLG in Venlo denkt dat de grote voorraadverschuiving nog moet komen als multinationals besluiten om voorraden te verleggen van het Verenigd Koninkrijk naar Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven