Marktnieuws

PostNL gaat pakketbezorging via ‘Parcel tubing’ testen in de hoofdstad. Waar boodschappenbezorger Picnic de ‘buizenpost’ dit jaar nog als een 1-aprilgrap bracht, denkt PostNL serieus na om het oude transportsysteem nieuw leven in te blazen. Het balletje kwam aan het rollen toen de pakketbezorger met innovatieplatform Amsterdam Smart City in gesprek raakte. Het concept werd in 2017 aan het bedrijf gepresenteerd met een pitch, gericht op slimme oplossingen voor stadslogistiek. Op dit moment onderzoekt PostNL wanneer er een in Amsterdam een proef plaats kan vinden met een dergelijk ondergronds buizensysteem. 

Door een aanhoudende groei in de e-commerce wordt pakketbezorging een steeds groter uitdaging in grote steden. Parcel tubing kan een innovatieve oplossing zijn in slimme stadlogistiek. Woningen worden in dit concept aangesloten op een ondergronds buizensysteem met zogenaamde ‘carriers’, waarin producten (food en non-food) geplaatst worden. Hierdoor is er tevens bijna geen verpakkingmateriaal meer nodig. Hele wijken zouden op deze manier rechtstreek hun online bestellingen kunnen ontvangen, zonder dat er een voertuig aan te pas komt. Al met al dus een ware, duurzame  emissievrije last mile oplossing, mocht het daadwerkelijk uitgerold worden in de steden. Ook een bestelling retour sturen zou via dezelfde weg terug gaan door het buizensysteem.

Vroeger, in de 19e en 20e eeuw werd buizenpost in veel grote steden gebruikt voor de verzending van reguliere post. Banken en winkels verzorgden er geldtransport mee en in de industrie werden er kleine productsamples mee verstuurd. In Praag was een dergelijk systeem zelfs tot 2002 in gebruik, totdat een overstroming het systeem verwoestte.

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven