Marktnieuws

Bedrijven in transport en logistiek groeien in 2019 minder hard dan voorheen. In het eerste kwartaal was er nog extra dienstverlening en omzetgroei door voorraadopbouw in aanloop naar de brexit. Ook was er inhaalvraag in de binnenvaart na langdurig laag water. In de rest van 2019 zakt de groei terug.

Vooral internationaal wordt de vertraging met de stagnerende wereldhandel en trager groeiende Duitse economie voelbaar. Nationaal blijft de groei van het vrachtvolume het meest overeind, met dank aan de bouw. Dit blijkt uit een rapport van het ING Economisch Bureau.

Volumegroei vertraagt

Na twee jaar van flinke groei voor de Nederlandse transport- en logistieksector zakt de volumegroei dit jaar terug van drie naar twee procent. Dat is vooral te wijten aan de internationale economische vertraging en een haperende wereldhandel. De omzet groeit daarbij weliswaar gemiddeld met vier procent, maar dit is niet voldoende om de toenemende kosten door onder andere hogere lonen volledig te compenseren.

Vervoer over water groeit het hardst, begrensde luchtvervoer blijft achter  

Het vervoer over water groeit het hardst ten opzichte van een jaar waarin door langdurig laag water in de rivieren minder vervoerd kon worden (2,5 procent). Logistiek dienstverleners en wegtransporteurs volgen met twee procent. Logistiek dienstverleners profiteren daarbij van de groeiende e-commerce en de behoefte aan opslagcapaciteit. De luchtvaart blijft met de groeigrens op Schiphol achter (0,5 procent), net als het spoorvervoer dat vorig jaar nog profiteerde van de beperkte vervoerscapaciteit in de binnenvaart.

https://twitter.com/WarehouseTotaal/status/1138725122100146178

Bouwvervoer drijvende kracht achter wegtransport

Het wegtransport richt zich door internationale concurrentie vanuit Nederlandse locaties steeds meer op binnenlands vervoer. Dit pakt nu goed uit omdat Nederland economisch beter draait dan andere Europese landen. Vooral de bouwsector houdt de groei bij wegtransporteurs overeind. Rico Luman, sectoreconoom transport en logistiek: “Vorig jaar was de bouw goed voor liefst driekwart van het vervoerde volume over de weg. Ook in 2019 zullen opdrachtgevers uit de bouw het grootste deel van de groei voor hun rekening nemen”

Eigen rijders (zzp-ers) profiteren van het chauffeurstekort en pieken in aantal

Met het opgelopen tekort aan chauffeurs heeft het aantal eigen rijders (zzp-ers) in het wegvervoer een recordhoogte van 5.600 bereikt (35 procent meer dan vijf jaar terug). Door zich te laten inhuren als charter door andere bedrijven profiteren eigen rijders van het chauffeurstekort als flexibele schil. Omdat een derde van de chauffeurs boven de 55 jaar is en er sprake is van beperkte instroom, blijft het tekort voorlopig groot. Hierdoor is de verwachting dat de markt voor eigen rijders ook bij minder groei goed blijft.

Binnenvaart: na het beste jaar sinds 2008 volgt de kater van laag water

De binnenvaart heeft met de langste laagwaterperiode in decennia (van juli tot december) een onstuimig jaar achter de rug. Door de forse toeslagen maakte de omzet een sprong van dertien procent, ondanks dat er over het hele jaar gezien vier procent minder vervoerd werd. Hierdoor kwam de omzet van de binnenvaart na 10 jaar terug op het niveau van 2008 en werd 2018 voor binnenvaartbedrijven het beste jaar sinds lange tijd. Begin 2019 is er nog inhaalvraag en zijn de tarieven bij ruimer vaarwater afgebouwd. Hierdoor zal de omzet dit jaar een daling laten zien en zullen bedrijven het weer met minder marge moeten doen.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven