Marktnieuws

Jumbo geeft miljoenen sinaasappelschillen een tweede leven door een nieuwe manier van inzameling. Door de nieuwe werkwijze verdubbelt het aantal kilo’s sinaasappelschillen dat wordt ingezameld tot zo’n 10 miljoen per jaar.

De sinaasappelschillen worden na inzameling door PeelPioneers, marktleider in circulaire oplossingen voor reststromen van citrus, verwerkt tot nieuwe ingrediënten. Van de sinaasappelschillen die PeelPioneers in totaal verwerkt, is tot 50 procent afkomstig van Jumbo.

Afgelopen tijd hebben Jumbo en PeelPioneers zich ook ingespannen om de schillen te verwerken tot ingrediënten voor een nieuwe lijn Jumbo huismerk schoonmaakmiddelen. Deze zijn onder de naam ‘van Schil tot Schoon’ vanaf begin november verkrijgbaar. Ook worden de schillen omgezet tot gekonfijte sinaasappelschil, die wordt gebruikt als ingrediënt voor de sinaasappel-chocolade muffins uit eigen bakkerij.

Inzameling in dc’s

Jumbo is gestart met centrale inzameling via de Jumbo distributiecentra. Hierdoor worden niet alleen méér schillen ingezameld, ook wordt er CO2 bespaard omdat ritten naar de winkels om schillen op te halen niet meer nodig zijn. Nadat klanten in de winkel een fles versgeperst sinaasappelsap hebben getapt, worden de schillen apart verzameld.

Deze worden via de reguliere emballage inzameling van Jumbo opgehaald en naar de distributiecentra gebracht. Extra ophaalmomenten in de winkel zijn daardoor overbodig.

Op vier distributiecentra worden de schillen gesorteerd in speciale boxen en levert afvalverwerker en recyclebedrijf Renewi deze voor verwerking af op haar eigen locatie in Son, waar PeelPioneers huist met haar innovatie productlocatie. PeelPioneers wint ingrediënten uit de sinaasappels, die Jumbo op haar beurt gebruikt in haar eigen producten.

Minder afval, meer waarde

“Het gaat om een aanzienlijke afvalstroom,” zegt Karel de Jong, directeur Supply Chain van Jumbo Supermarkten. “In 2019 alleen al hebben we in ongeveer 300 Jumbo winkels 5,5 miljoen kilogram sinaasappelschillen ingezameld.

Door aanpassingen in onze logistieke keten en een nauwe samenwerking met Renewi en PeelPioneers kunnen we nu uitbreiden naar meer dan 600 winkels. Dit levert naar schatting een verdubbeling van het aantal kilo’s sinaasappelschillen op. Op deze manier zorgen we ervoor dat we minder afval produceren én reduceren we het aantal kilometers.”

Aftrap in Beilen

De centrale inzameling is gestart voor de winkels gekoppeld aan het Jumbo distributiecentrum in Beilen. Naar verwachting zijn in het eerste kwartaal van 2021 alle winkels aangesloten op deze nieuwe werkwijze.

Beluister hier ook de WT PODCAST met als gast: Karel de Jong, directeur Supply Chain bij Jumbo. Over onder meer: automatisering, coronatestcapaciteit, scouten op personeel en veiligheid op de werkvloer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven