Magazijnautomatisering

Spraakgestuurd orderpicken kan erg handig zijn, maar wat als je internationale vestigingen hebt en er in die magazijnen mensen werken van verschillende nationaliteiten? De voice moet dan wel aansluiten bij de taal die de magazijnmedewerker beheert.

WMS moet ‘internationaliseren’

Een WMS moet daarom ‘internationaliseren’, zegt Wolfgang Gilbert van de intralogistieke softwarespecialist TUP uit Stutensee, in de buurt van Karlsruhe. 

Het internationaliseren van een WMS betekent dat het ontwerp van de software zodanig is ontworpen dat-ie later gemakkelijk kan worden ‘gelokaliseerd’. En ‘lokalisatie’ betekent in deze context niets meer of minder dan dat tekst en data juist vertaald worden voor de medewerker, zoals datumformaten, valuta en informatie over sorteerregels. 

Een voorbeeld: in het Chinees of Arabisch beginnen regels niet links, maar rechts. Een WMS dat goed ‘geïnternationaliseerd’ is, past zich hierop aan.

Lager foutpercentage

Een WMS kan 100 tot 150 dialogen met zich meedragen, zegt Gilbert. Maar dialogen in verschillende talen, dat is weer een stap verder. Daarin probeert softwarespecialist TUP te faciliteren. Dat is niet gratis. Maar, benadrukt Gilbert, het loont op termijn wel. 

Het taalvaardiger maken van een WMS zorgt immers voor een lager foutpercentage. Werknemers kunnen dialogen en teksten in hun eigen taal lezen en logistieke termen worden in hun eigen taal logischer uitgelegd. 

Proef in Slowakije

In Slowakije is er een bedrijf dat al met een tweetalig WMS-systeem van TUP werkt. De meeste werknemers daar lopen gewoon met hun draagbare terminals rond met de Slowaakse taal, maar de leidinggevenden zijn meestal buitenlands en hanteren het Engels als voertaal.

“Als de magazijnmedewerkers een probleem hebben en hun manager alleen Engels spreekt, kan er tijdens het verzamelen van de gegevens direct op een Engelse vertaling worden overgeschakeld”, aldus Gilbert. Dat komt door een soort ingebouwd interface met een vertaalbureau.

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven