Marktnieuws
Premier van het Verenigd Koninkrijk Theresa May. foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com
Premier van het Verenigd Koninkrijk Theresa May. foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com.

Een overgrote meerderheid van het Britse Lagerhuis heeft tegen het brexit-akkoord gestemd. Daarmee blijven de verhoudingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie voorlopig onzeker.

De Britse premier Theresa May verzocht het parlement voorafgaand aan de stemming om voor het akkoord te stemmen, omdat het verwerpen van de deal alleen maar meer onzekerheid zou brengen. Toch ging een overgrote meerderheid niet akkoord; 420 parlementariërs stemden tegen, 202 leden stemden voor.

Brexit dichterbij

Onduidelijk is nog wat de gevolgen zijn van de stemming. May moet binnen drie dagen een alternatief plan op tafel leggen. Ondertussen komt de officiële datum voor de brexit steeds dichterbij. Als er op 29 maart om 23.00 uur geen akkoord is, dan volgt er een harde brexit. Het Verenigd Koninkrijk treedt dan zonder afspraken over het verkeer van goederen, diensten en personen uit de Europese Unie.

Gevolgen voor transport en logistiek

ABN Amro publiceerde eerder deze week een rapport met daarin de gevolgen voor het Nederlandse bedrijfsleven bij een no deal. De bank stelt dat de sector transport en logistiek het meest kwetsbaar bij dit scenario. Transportbedrijven, die nu slechts twee of drie documenten nodig hebben voor export naar het VK, krijgen met veel administratieve rompslomp te maken

Bovendien zorgen grenscontroles die worden ingevoerd bij een no deal voor extra wachttijden. Een gemiddelde ferry telt 5,5 kilometer aan vrachtwagens, 300 personenwagens en 1.200 passagiers. De wachtrijen die kunnen ontstaan zijn een groot risico voor transporteurs van bederfelijke waar en voor just-in-time-leveranties.

Inschrijven nieuwsbrief

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven