Marktnieuws

De luchtvaartdienst van de Amerikaanse marine beschikt over bijna 30 verschillende vliegtuigtypen. Daaronder vallen toestellen als de P-8A Poseidon, een vliegtuig dat schepen en onderzeeërs kan opsporen, en het personenvliegtuig C-9 Skytrain. Onderdelen van deze vliegtuigvloot blijken jarenlang in een magazijn te hebben gelegen zonder dat de marine van het bestaan van dat warehouse afwist.

Tijdens een inventarisatie van het materieel vorig jaar werd het magazijn per toeval door een van de medewerkers ontdekt. Dat zei Thomas Modly, de staatssecretaris van de marine, vorige week op een jaarlijkse conferentie tegen militair journalisten.

“We wisten niet alleen niet dat we de onderdelen hadden, we wisten niet eens dat het magazijn bestond”, zo wordt Modly geciteerd door de website Military.com.

Totale waarde: 113 miljoen euro

Het gaat om een magazijn in Jacksonville, een stad in de zuidelijke staat Florida. Hier lagen vliegtuigonderdelen met een totale waarde van ruim 113 miljoen euro opgeslagen, waaronder onderdelen voor de F-14 Tomcat, de P-3 Orion en de P-81 Poseidon.

Bestellingen vliegen de deur uit

“Toen we de gevonden onderdelen weer aan onze inventaris hadden toegevoegd, waren er binnen een paar weken al voor 18 miljoen euro aan aanvragen gedaan voor deze vliegtuigonderdelen. Sommige vliegtuigen stonden al even stil omdat we bepaalde onderdelen misten.”

Het bijhouden van de inventaris is een van de grootste uitdagingen van de marine, voegde Modly eraan toe. De marine is daarom bezig met het ontwikkelen van een volgsysteem om ‘betere gegevens rond de inventaris te bemachtigen’.

“Het gaat om miljarden dollars en we hebben er te weinig zicht op. Het moet veel beter.” Als de marine geen audit had uitgevoerd, dan had men ook niet geweten dat het magazijn bestond, aldus Modly.

Rapport wordt vrijgegeven

Het onderzoeksrapport wordt binnen twee weken vrijgegeven. Vermoedelijk zal de marine dan meer tekst en uitleg geven over hoe het kon dat het magazijn zo lang niet op de radar stond. 

Reacties

Op social media wordt met verbazing gereageerd op het nieuws uit de Verenigde Staten. Een overzicht:

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven