Magazijnautomatisering

In Nederlandse warehouses worden cobots en AGV’s ingezet, maar zo reusachtig als de M2000iA/2300 zijn die niet. De m20001A/2300 is namelijk de grootste robot van FANUC en deze Japanse robotproducent spreekt zelfs over ‘de sterkste robot ter wereld’. Voor deze robot is er nu ook een custom made robottrack ontwikkeld.

Het Belgische Vansichen Linear Technology maakt onder meer robottracks. Dat zijn de banen waar de robot zich op voortbeweegt. Voor de megarobot van FANUC heeft men nu dus ook zulke rails ontwikkeld. De robot en de robottrack worden momenteel gedemonstreerd bij metaalbedrijf Pollers in Heusden-Zolder.

M20001A/2300 kan auto’s optillen

De robot kan 2300 kilo tillen en is daardoor geschikt voor zware materiaalverwerkingstoepassingen. Hij kan bijvoorbeeld een auto optillen, vasthouden en weer neerzetten. De robot heeft zes assen en is daardoor erg dynamisch.

De robottrack

De track die is tentoongesteld bij Pollers is twaalf meter lang, vertelt Maxime Vansichen. Hij is directeur en oprichter van Vansichen Linear Technology. “De robot heeft een bereik van bijna vier meter, maar zware lasten zoals wagens worden maar zelden zo kort verplaatst. Om dat bereik uit te breiden, creëerden we een track van twaalf meter. De tracks bestaan telkens uit stukken van maximum zes meter en kunnen eenvoudig aan elkaar gebout worden.”

Enkele eigenschappen van deze FANUC-robot

  • Robot met zes assen
  • Bereik van 3734 millimeter
  • Belastingcapaciteit van 2300 kilo
  • Eenvoudige en snelle montage
  • Trackdelen bestaan uit één stuk tot maximaal zes meter
  • Levensduur van 100.000 kilometer
  • Hoge herhaalnauwkeurigheid met snelheden tot één meter per seconde

“De robot weegt ongeveer twaalf ton en de track nog eens veertien ton, in totaliteit dus 26 ton”, gaat Vansichen verder. “Twee ingebouwde motoren drijven de robot aan over één tandheugel om zo over de track te bewegen. Bij kleinere robotten is dat maar één motor. Het grote voordeel van deze track is dat de robot aan honderd procent capaciteit kan blijven werken tijdens het voortbewegen op de track. De robot kan een indrukwekkende snelheid halen op de track van één meter per seconde”, aldus Maxime.

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven