Marktnieuws

Tijdens het vijfde jaarcongres van de Topsector Logistiek hebben logistieke bedrijven een convenant ondertekend. Dat akkoord heet ‘Convenant Drempelloos Data Delen in de Logistiek’. De bedrijven sporen elkaar hiermee aan om data te delen.

Het Rotterdamse overslagbedrijf Hutchison, de informatieplatformen Cargonaut en Portbase, Rijkswaterstaat, Douane en Secure Logistics, koploper op het gebied van biometrische identificatie, zijn de ondertekenaars van het convenant. Ze onderstrepen het belang van zelfbeschikking over data, maar nemen zich ook voor om data te delen.

iSHARE

Dat willen de bedrijven doen middels iSHARE. Dat is een soort afsprakenstelsel waarin partijen elkaar toegang geven tot elkaars data. Ze behouden het beheer over hun eigen data, maar kunnen de informatie dus wel sneller en eenvoudiger delen. “Hierdoor zijn zij niet alleen in staat om efficiënter te werken, maar ook om gebruik te maken van elkaars vervoerscapaciteit”, vertelde Michiel Haarman in november al.

Haarman is de programmamanager van het Neutraal Logistiek Informatieplatform (NLIP) en hij is namens Topsector Logistiek de opdrachtgever van het iSHARE-project. iSHARE valt onder De Stichting iShare, dat ‘onafhankelijk, transparant en zonder winstoogmerk’ werkt. Logistieke bedrijven die eveneens het convenant willen tekenen, kunnen dat doen via ConvenantDataDelen@iSHAREworks.org.

Cora van Nieuwenhuizen

Bij de Topsector Logistiek in De Kuip waren 900 logistieke professionals aanwezig. Minister Cora van Nieuwenhuizen opende de dag en nam het Resultatenboek in ontvangst. Dat Resultatenboek is een verzameling visuele portretten die laat zien wat er allemaal gebeurt in de logistiek. Het gaat dan om begrip van verandering van dienstverlening in stadslogistiek, nieuwe vervoersmiddelen en bouwhubinitiatieven.

Van Nieuwenhuizen spoorde de logistiekelingen aan om samen te werken om de vernieuwingen in de logistiek het hoofd te bieden: “Doe mee aan de nieuwe systemen, aan experimenten met synchromodaal vervoer, smart mobility, aan pilots, aan testen, aan kennisopbouw. Alleen door samen te werken met lef maken we de slag naar een 21ste-eeuwse logistieke sector.”

Inschrijven nieuwsbrief

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven