Marktnieuws

De hele wereld kijkt reikhalzend uit naar een kansrijk coronavaccin. Overal timmeren onderzoekers hard aan de weg om een medicijn te ontwikkelen dat het virus kan tegengaan. Maar wat als dat vaccin eenmaal gevonden is? Hoe vervoeren we dat dan naar alle delen in de wereld? 

Dat kan logistiek nog best eens een groot probleem worden, zeggen vervoersbedrijven en onderzoekers tegen Bloomberg. Het ontbreekt aan een gecoördineerde wereldwijde strategie en daardoor wordt een eerlijke verdeling van het vaccin een enorme uitdaging. 

Verschepen en vliegen 

In een interview met NU.nl bevestigt Jan Fransoo, hoogleraar logistiek aan de Kuehne Logistiek-Universiteit, dat het erg lastig kan worden om het vaccin (gekoeld) te verschepen en te vliegen. In vliegtuigen is lang niet altijd genoeg plek. Daardoor stijgen de prijzen. 

Stijgende prijzen

“De prijzen kunnen weleens een probleem worden”, zegt Fransoo. “Vluchten naar Europa, Azië en de Verenigde Staten zijn weer aan het herstellen, maar in Latijns-Amerika en Afrika is dat nog lang niet het geval.”

Te weinig samenwerking

“We zijn niet pro-actief aan het plannen voor de distributie van een vaccin. Vervoerders en producenten staan niet genoeg met elkaar in verbinding”, voegt Michael Steen toe van Atlas Air Worldwide.

Fransoo roept de Verenigde Naties en het World Food Program op om het voortouw te nemen. Tegen Bloomberg zeggen de bedrijven dat er voor vervoerders, farmaceuten en regeringen voldoende tijd is om een strategie uit te stippelen, maar dat dit wel snel moet gebeuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven