Marktnieuws

Het gebruik van drones kan de inventarisatie van voorraad extreem vergemakkelijken. Op de LogiMAT in Stuttgart presenteert Linde Material Handling dit prototype drone. Door de drone te koppelen aan een geautomatiseerde stapelaar wordt een continue stroomvoorziening gegarandeerd. De drone kan overal in de hal gevolgd worden.

De drone ‘Flybox’ van Linde Robotics en Balyo is ongeveer 50 cm. breed. Deze is uitgerust met 6 rotoren, een camera, barcode scanner en afstandsmeter. De drone vliegt per racking langzaam omhoog en maakt foto’s van iedere pallet opslag locatie en legt daarmee de barcodes van ieder product vast. Aan het einde van de racking vliegt de drone mee met de stapelaar op de grond. Gaat deze naar de racking rechts, dan gaat de drone hier ook naartoe. Om vervolgens het proces opnieuw te beginnen. Alle gegevens worden per rack opgeslagen. Applicatie software toont de positie van het rack inclusief de bijbehorende barcode per product en foto.

Samen

“Het innovatieve aan deze uitvinding is dat we gebruik maken van de drone, samen met een autonome industriële truck”, zegt Tobias Zierhut, Hoofd Product Management Warehouse trucks bij Linde Material Handling. Tijdens de inventarisatie wordt de Flybox begeleid door een geautomatiseerde Linde stapelaar; de L-Matic. De stapelaar en Flybox zijn met elkaar verbonden via een transformator en een zelfinstellende kabel.

Door deze innovatie koppeling heeft Linde volgens eigen zeggen een oplossing gevonden voor de twee uitdagingen die tot nu toe het gebruik van drones in het warehouse belemmerden: voeding aan de ene kant – “batterijen van drones kunnen vaak maar 15 minuten mee” – en de lokalisatie zonder gps ontvangst aan de andere kant. “Dankzij inventieve geo-navigatie weet het Linde systeem altijd exact waar de drone zich bevindt. De stapelaar zendt de oppervlaktecoördinaten. Een hoogtesensor, die in de drone is geïnstalleerd, meet de respectievelijke hoogte.”

Tijdbesparing

De drone is ontwikkeld door Linde Material handling en Balyo. Zij hebben volgens een toelichting van Linde de drone zo ontworpen dat deze het wettelijk verplichte inventarisatie proces versimpelt en daarmee kostbare tijd bespaart. “Volgens experts spenderen bedrijven tot 8 procent van de geïnventariseerde voorraadwaarde aan (tijdelijk) personeel, formaliteiten en aan de aanschaf van hulpapparatuur. Op hetzelfde moment leidt het handmatige telproces ook tot fouten in operaties, ongelukken of schade aan goederen en materiaal.
Met de Flybox zijn al deze problemen verleden tijd.” De drone is ontworpen om volledig autonoom te werken. Daarmee kan de drone ook buiten de reguliere werktijden de inventarisatie doen.

Optie

Linde Material Handling biedt de drone in de toekomst als extra optie bij de geautomatiseerde Matic voertuigen. De drone wordt geleverd in een 1.5 x 2 m. stapelaar-compatible krat. Deze kan op de laadarmen of vorken van een Linde robotics truck worden geplaatst. Zodra de drone de ingegeven rackposities heeft gescand, keert het terug naar de ‘landingsplaats’ in de container en wacht hier op zijn volgende opdracht.
De drone die op LogiMAT gepresenteerd is, is een prototype. De marktlancering van de Flybox wordt in 2018 verwacht.

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven