Marktnieuws

Bedrijven moeten zich aanpassen aan de wetten van de anderhalvemetereconomie. Nu de coronacrisis blijft voortduren, worden bedrijven zich steeds bewuster van de uitgaven die ze doen om het bedrijf coronaproof te laten functioneren, zegt Boris Vildósola Bustos, managing director bij Kruizinga.nl, leverancier van opslag- en transportmiddelen.

Bedrijven hebben moeten investeren in onder meer mondkapjes, vloermarkeringen, afzettingen en bewegwijzeringen. Maar hoeveel dat allemaal kost, dat inzicht was er tijdens de eerste maanden van de coronacrisis niet altijd. “De focus lag op overleven. Kosten waren even minder relevant. Maar nu verschuift de focus gelukkig naar de langere termijn en naar de nieuwe realiteit”, aldus Vildósola Bustos, die ziet dat steeds meer bedrijven kritisch beginnen te kijken naar hun kosten en ook hun bedrijfsvoering nog eens goed onder de loep nemen. 

Extra leven bieden aan gebruikte goederen

Een van de manieren om kosten snel omlaag te krijgen, is het kopen van gebruikte middelen, vertelt Vildósola Bustos: “Veel bedrijven zijn het gewend om nieuwe producten aan te schaffen, maar deze bedrijven zouden ook de keuze kunnen maken om te kiezen voor het kopen van gebruikte goederen. Dat scheelt qua kosten en zo krijgen gebruikte producten een tweede kans waarmee je kan bijdragen aan een circulaire economie.”

Huren: een ander goed en duurzaam alternatief

Naast het kopen van gebruikte middelen, kan ook het huren van producten een oplossing zijn om de kosten omlaag te krijgen. Huren draagt bovendien bij aan duurzaamheid, omdat goederen niet overtollig blijven staan. Daarnaast heeft huren nog meer voordelen, legt Vildósola Bustos uit: “Als je bepaalde producten nu nodig hebt, maar op dat moment niet de mogelijkheid hebt om te kunnen investeren, dan kan huren een uitkomst bieden. Je kunt je bedrijfsvoering daarmee intact houden en je kunt middelen efficiënter inzetten om de logistieke processen verder te verbeteren.”

Boris, welke producten lenen zich goed om te hergebruiken? 

“De retail die met de foodsector te maken heeft, heeft de afgelopen maanden de vraag zien stijgen. Als gevolg daarvan zagen wij een toename in de vraag naar bakken, IBC-containers en vaten die geschikt zijn voor de voedingsindustrie. Maar omdat de toekomst onvoorspelbaar is, zijn er ook veel bedrijven die deze piek even snel willen opvangen door middelen te huren en die vervolgens te retourneren. Dan kan het bijvoorbeeld gaan om grote stalen bakken of gaascontainers voor de industrie om het logistieke proces te ondersteunen.”

Hoe weten we zeker dat deze producten goed en veilig zijn? 

“Gebruikte goederen die bij ons binnenkomen, gaan een controleproces door. We kijken heel kritisch of een product nog kan meedraaien in een proces en zo ja, dan plakken wij er een uniek Kruizinga-sticker op. Daardoor kan iedereen zien dat wij een garantie afgeven voor de spullen die we die zowel verhuren als verkopen. Dat doen wij nu al zestig jaar.”

Beseffen bedrijven met logistieke processen voldoende dat ook gebruikte producten goed kunnen worden hergebruikt?

“Vaak krijgen wij verbaasde reacties op de mogelijkheid om producten te huren of op de mogelijkheid om gebruikte goederen te kopen. Er zijn legio mogelijkheden om processen anders in te richten zonder dat het al te veel geld kost, maar dat bewustzijn moet verder groeien. Je kan meer bewustzijn creëren door kennis met elkaar te delen. Niet alleen via brancheverenigingen, maar ook binnen de eigen bedrijfskolom. Zo kan je bijvoorbeeld een leverancier uitnodigen in jouw distributiecentrum en hem of haar vragen waar verbeterpunten liggen. Dit soort samenwerkingen kan veel opleveren.”

De tweede golf doorkomen

Anders inkopen kan een bedrijf flexibeler maken, concludeert Vildósola Bustos. En daarmee kunnen bedrijven zich ook beter voorbereiden op bijvoorbeeld de gevolgen van een tweede coronagolf: “Bedrijven die zich tijdig hebben aangepast aan de nieuwe realiteit en efficiënter investeren, bijvoorbeeld door producten te huren, zijn flexibeler in hun processen. Dan kun je de tweede golf makkelijker opvangen. Als je hier nu niet mee bezig bent en blijft doorwerken zoals in de pré-coronatijd, dan gaat de tweede golf enorm zwaar worden.”

Meer informatie: Kruizinga.nl

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven