Marktnieuws

De afgelopen tien jaar is de oppervlakte van logistiek vastgoed met 1.000 hectare toegenomen. En daar moet een einde aan komen, vindt het kabinet. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken wil samen met lokale en regionale overheden strenger beleid opstellen voor de bouw van nieuwe XXL-distributiecentra. 

Aantoonbare behoefte

Ollongren is van mening dat deze dc’s enkel nog gebouwd mogen worden op bestaande bedrijventerreinen en langs bestaande goederencorridors. Er moet dan wel sprake zijn van een aantoonbare behoefte, een goede inpassing in het landschap en het benutten van de al aanwezige infrastructuur.

Het kabinet besluit hiertoe omdat de vele dc’s de luchtkwaliteit, omgevingsveiligheid en algehele leefomgevingskwaliteit aantasten. Tegelijkertijd wil men, zo schrijft Ollongren, ruimte blijven bieden voor economische groei. Hierom komt er een ‘gecoördineerde strategie’. 

Op bestaande terreinen en langs corridors

“Doel daarvan is dat het kabinet samen met de provincies concentratie van logistieke functies eerst op bestaande terreinen en vervolgens op knooppunten langs (inter)nationale corridors wil realiseren.” Er zullen geschikte locaties worden aangewezen en de behoefte aan bedrijventerreinen zal worden getoetst. 

Logistiek praat mee

“Het ministerie van EZK neemt daartoe het initiatief. Daarbij worden de logistieke sector en andere relevante partijen betrokken. Over deze aanpak maakt het kabinet dit jaar bestuurlijke afspraken met de medeoverheden in de Samenwerkingsafspraken over de NOVI. Daarbij worden de logistieke sector en andere relevante partijen betrokken.”

Ook krijgen gemeente de bevoegdheid om zonnepanelen op het dak van nieuwe dc’s te verplichten. Dat moet leiden tot een flinke bijdrage aan de opwekking van duurzame energie. 

Inschrijven nieuwsbrief

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven