Magazijnautomatisering
Met WAMAS GO! kunnen bedrijven papierloos orderpicken, bijvoorbeeld in de vorm van voicepicking
Met WAMAS GO! kunnen bedrijven papierloos orderpicken, bijvoorbeeld in de vorm van voicepicking

WAMAS GO! is gebaseerd op WAMAS, het warehouse management systeem (WMS) dat ooit is ontwikkeld door Salomon Automation en inmiddels meer dan 350 keer is geïmplementeerd. Na de overname van deze Oostenrijkse system integrator in het najaar van 2008 is dit systeem binnen SSI Schäfer tot standaard WMS gelanceerd. Dat betekent dat Ant en Convey, de andere WMS-systemen van SSI Schäfer, zijn opgegaan in WAMAS. Of, zoals sales manager Robert Verhoeven van SSI Schäfer zegt: “In het doorontwikkelde WAMAS is het beste van drie warehouse management systemen bewaard gebleven.”
WAMAS is geschikt om complexe, geautomatiseerde magazijnen aan te sturen. Denk aan hoogbouwmagazijnen met kranen, maar ook aan conveyors, sorters, depalletiseer- en palletiseersystemen. Ook automatische orderpicksystemen zoals het Schäfer Case Picking-systeem ontvangen hun opdrachten uit WAMAS. Tot de gebruikers behoren bedrijven als Migros, Spar en Festo.

Manuele magazijnen

Omdat WAMAS oorspronkelijk is ontwikkeld voor de aansturing van automatische magazijnen, heeft SSI Schäfer besloten een variant voor handmatig bediende magazijnen te ontwikkelen: WAMAS GO! “In dit systeem zijn de basisfuncties uit WAMAS opgenomen. Beschouw het als een instapmodel”, vertelt Verhoeven.
Met het nieuwe WMS mikt SSI Schäfer op het midden- en kleinbedrijf. “WAMAS GO! is ontwikkeld voor bedrijven met conventionele magazijnen, die dus niet hoeven te investeren in een warehouse control system (WCS) voor het aansturen van conveyors, kranen, shuttles of andere machines. Dit systeem biedt hen echter wel de mogelijkheid om later alsnog te kiezen voor automatisering van processen. Het is modulair uitbreidbaar”, stelt Verhoeven, die pick-to-light als voorbeeld noemt. “Veel standaard warehouse management systemen bieden geen ondersteuning voor pick-to-light. Bedrijven die deze orderpicktechniek willen installeren, moeten hun WMS dus koppelen met een ander systeem. Met WAMAS GO! is dat niet nodig. Een aanvullende module volstaat.”

Het nieuwe WMS van SSI Schäfer stelt conventionele magazijnen in staat om op termijn ook automatische opslag- en orderverzamelsystemen te implementeren
Het nieuwe WMS van SSI Schäfer stelt conventionele magazijnen in staat om op termijn ook automatische opslag- en orderverzamelsystemen te implementeren

Verschillende opslagsystemen

Ondanks dat het een instapmodel betreft, is het nieuwe WMS van SSI Schäfer rijk aan functionaliteit. Allereerst biedt het systeem ondersteuning voor verschillende opslagsystemen, zoals een brede- en smallegangenmagazijn, doorrolstellingen, pushback-stellingen en blokstapeling. Gebruikers kunnen papierloos orderpicken, waarbij het systeem onderscheid maakt tussen bulk- en picklocaties. Als een picklocatie leeg is, genereert het systeem opdrachten voor aanvulling van de pickvoorraad. Dankzij de ondersteuning voor ABC-classificatie kunnen gebruikers de picklocaties optimaal indelen, zodat snellopers vooraan liggen en langzaamlopers achteraan.
WAMAS GO! bevat vrij uitgebreide functionaliteit voor voorraadregistratie. Zo is het mogelijk om naast de standaard artikelgegevens ook houdbaarheidsdata en batchnummers te registreren. Gebruikers kunnen ingeven welke artikelen geblokkeerd of weer vrijgegeven moeten worden. Denk aan artikelen waarvan de houdbaarheidsdatum is overschreden of waarvan de kwaliteit eerst moet worden gecontroleerd. Andere functies: consolidatie, inventarisatie, route-optimalisatie en nog meer.
Het systeem is ook interessant voor warehouse managers. Zij kunnen hun warehouse driedimensionaal op het scherm tonen en processen visualiseren. In het systeem zijn verder verschillende rapportages en overzichten ingebouwd, zodat warehouse managers inzicht hebben in het geleverde werk.

Eenvoudig aanpasbaar

Terwijl veel standaard WMS-systemen geen ondersteuning bieden voor pick-to-light, kan WAMAS GO! eenvoudig worden aangevuld met een module hiervoor
Terwijl veel standaard WMS-systemen geen ondersteuning bieden voor pick-to-light, kan WAMAS GO! eenvoudig worden aangevuld met een module hiervoor

Voor bedrijven met iets geavanceerdere magazijnen is het basispakket uit te breiden met extra modules. Denk aan modules voor het werken met verrijdbare stellingen, dubbeldiepe palletstelingen, langgoedstellingen, shuttlesystemen en zonepicksystemen op basis van doorrolstellingen. Voor bedrijven die WAMAS GO! willen gebruiken voor het aansturen van meerdere magazijnen, is een multisite-module beschikbaar. Ook voor bijvoorbeeld opslag van gevaarlijke stoffen, het afhandelen van retouren, het reserveren van goederen, het plannen van mensen en middelen en tracking & tracing zijn aanvullende modules beschikbaar.
WAMAS GO! biedt bedrijven de mogelijkheid om hun conventionele magazijnen te mechaniseren en automatiseren zonder een compleet nieuw WMS te hoeven aanschaffen. Met behulp van aanvullende modules is het WMS snel en eenvoudig aan te passen aan de veranderende eisen. Uiteindelijk kan WAMAS GO! uitgroeien tot een volwaardige WAMAS-oplossing. “Bijkomend voordeel is dat wij de klant al kennen en weten hoe zijn processen in elkaar zitten. Dat maakt eventuele vervolgstappen een stuk eenvoudiger en de kans op verstoringen veel kleiner”, stelt Verhoeven.
Wie ondanks de aanwezige functionaliteit en de modulaire uitbreidbaarheid toch aanvullend maatwerk nodig heeft, hoeft niet te vrezen voor nieuwe releases. Het systeem is zo ingericht dat het maatwerk ook na installatie van een nieuwe release blijft functioneren.

450 IT’ers

“Wij beschikken binnen SSI Schäfer in totaal over 450 IT’ers, die zich overigens niet alleen met WAMAS en WAMAS GO! bezighouden. Een deel van hen houdt zich bijvoorbeeld bezig met SAP. Wij zijn volledig SAP-gecertificeerd en mogen bijvoorbeeld ook de WMS-oplossing van SAP implementeren. Die competenties zetten we echter vooral in om onze eigen systemen met SAP te kunnen integreren”, legt Verhoeven uit.
Daarnaast heeft de magazijninrichter in Oostenrijk een hele afdeling die zich alleen met e-commerce bezighoudt, weet Verhoeven: “De opkomst van e-commerce heeft grote gevolgen voor magazijnen. Denk aan de pieken in het orderpickproces en de veranderingen in het orderpatroon. Dat betekent dat onze systemen daarop moeten worden afgestemd. Ook op dat niveau zijn we dus bezig.”

Paspoort

Naam: WAMAS Go!
Leverancier: SSI Schäfer/Salomon Automation
Geboorteplaats: Friesach, Oostenrijk
Geboortedatum: februari 2013
Functie: warehouse management systeem voor het MKB

Meer informatie: SSI Schäfer B.V.

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven