Marktnieuws

Bedrijven in de sectoren aardolie, chemie, farmacie en kunststof en rubber kunnen vanaf aankomende maand een bezoek verwachten van de Inspectie SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). De nadruk van de inspectie ligt op de arbeidsveiligheid van met name intern transport en werken met en rond machines, en op de blootstelling aan gevaarlijke stoffen.

Volgens de wet moeten werkgevers zorg dragen voor veilig en gezond werk voor hun werknemers. Zij moeten weten welke risico’s hun werknemers lopen en die risico’s met maatregelen wegnemen of zo veel mogelijk beperken.

Arbeidsrisico’s

De Inspectie SZW ziet erop toe dat bedrijven de wet naleven. Hierbij richt zij zich vooral op de grootste arbeidsrisico’s. Te denken valt aan blootstelling aan gevaarlijke stoffen en de kans om een ongeval te krijgen bij het werken aan machines of door onveilige arbeidsplaatsen, bijvoorbeeld door aanrijdgevaar en onveilig werken op hoogte. Deze risico’s zijn vooral hoog bij bedrijven in eerdergenoemde sectoren. Daarom inspecteert de Inspectie SZW vanaf februari bedrijven uit deze sectoren.

Zelfinspectie

Zowel bedrijven die al geruime tijd geen inspectie hebben gehad, als bedrijven die recent zijn geïnspecteerd, kunnen een bezoek van de Inspectie SZW verwachten. Worden ook nu weer gebreken geconstateerd bij een bedrijf, dan kan het een hogere sanctie krijgen. Informatie over boetes en sancties zijn te vinden op www.zelfinspectie.nl/boetesensancties. Met de zelfinspectie ‘Gevaarlijke stoffen’ kunnen bedrijven zelf nagaan of zij voldoen aan alle eisen op het gebied van werken met gevaarlijke stoffen. Ga naar www.zelfinspectie.nl/gevaarlijkestoffen voor meer informatie. Voor meer informatie over veilig werken met machines is vanaf 1 februari een digitale publicatie beschikbaar op www.inspectieszw.nl/veiligwerkenmetmachines.

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven