Marktnieuws

De warehousingmarkt in India is klaar voor aanzienlijke groei. Dat meldt een nieuw rapport gepubliceerd door internationaal marktonderzoeksbureau Netscribes over Research on Global Markets. De komende 2 jaar investeert India 6,3 miljard euro in nieuwe warehousecapaciteit. Dit levert naar verwachting ongeveer 20.000 banen op.

Technologische ontwikkelingen en de snelle groei van e-communicatie zoals het Internet of Things (IoT), cloud computing en robotautomatisering hebben een positieve invloed op de warehousingmarkt in India. Ook overheidsinitiatieven zoals het ‘Make in India’-programma zijn goed voor de groei van de markt. De invoering van de belasting op goederen en diensten (GST) heeft eveneens een positief effect op de Indiase markt voor warehousing. Verwijdering van controlepunten tussen de staten, vermindering van vrachtverkeertijd en vervanging van meerdere belastingen op staats- en centraal niveau vergemakkelijken de samenvoeging van magazijnen. De meeste warehouses staan in het Noordoosten van India, 48%. Industrie en detailhandel hebben de meeste van deze magazijnen in gebruik, vooral voor retail- en consumptiegoederen.

Wel bevindt de warehousingmarkt in India zich nog in het beginstadium, aldus het rapport, in vergelijking tot die van de Verenigde Staten en Europese landen. Er zal volgens de onderzoekers nog gewerkt moeten worden aan onder andere kwaliteit en flexibele opslagruimten en aan opslagstandaarden, die er nu nog te weinig zijn. Hier liggen in hun ogen de belangrijke uitdagingen voor de Indiase warehousing-industrie.

Warehousing clusters

Naar verwachting zal de groei in Indiase e-commerce, externe logistiek (3PL’s), retail, fast-moving consumer goods (FMCG), auto- en auto-accessoires en chemische en farmaceutische industrieën de vraag naar georganiseerde partijen in de Indiase warehousingmarkt stimuleren. De sterke toename van de autoverkoop in het land en toenemende internationale handel versterken de groei van de markt voor warehouses eveneens.

Het stimuleren van infrastructuurinitiatieven zoals industriële corridors en speciale corridors zal de vraag in specifieke regio’s, bijvoorbeeld de hoofdstad Mumbai, Hyderabad, Bengaluru en Kolkata, versterken. Van alle categorieën zal de komende drie jaar het meest geïnvesteerd worden in warehousing, voornamelijk in het creëren van opslagfaciliteiten voor retail- en consumptiegoederen, vries- en koelhuizen en de opslag van landbouwproducten, gevolgd door containeropslag.

De algehele groei in e-commerce en kortere levertijden hebben een sterke groei van de warehousing in het land noodzakelijk gemaakt. Nu zullen ook de elektronische en witgoedsector aanspraak gaan maken op belangrijke opslaglocaties in stedelijke en semi-stedelijke gebieden. Dit zijn ook sectoren die footloose zijn en daarom meestal afhankelijk zijn van opslagfaciliteiten van derden. Geschat wordt dat het totale opslagoppervlak in India tegen het einde van 2020 bijna 23 miljoen m2 zal bedragen. Dat is bijna een verdubbeling van het aantal m2 in 2017.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven