Marktnieuws

Economische expansie biedt op korte termijn kansen voor Nederlandse bedrijven. Een aantal uitdagingen die de groei op de langere termijn kunnen afremmen, zoals de gevolgen van Brexit, liggen echter op de loer. Dit concludeert kredietverzekeraar Atradius in haar landenrapport Centraal-, Oost- en Zuidoost-Europa. Logistieke bedrijven die zaken doen met Polen lijden mogelijk onder aanstaande Brexit en politieke onrust in het land.

“Door de sterke economische groei en de strategische ligging van Polen tussen West- en Oost-Europa staan omvangrijke investeringen in de (logistieke) infrastructuur op het programma. Dat biedt veel kansen voor Nederlandse bedrijven die bijvoorbeeld actief zijn in de sectoren transport en logistiek, scheeps- en waterbouw”, zegt Theo Smid, econoom bij Atradius Nederland. “Wel is het van belang dat deze bedrijven zich bewust zijn van uitdagingen die de groei van de Poolse economie op langere termijn kunnen temperen.”

Kansen logistieke bedrijven

Ook de komende jaren is Polen voor Nederlandse bedrijven een veelbelovende afzetmarkt. De export naar Polen van transportmiddelen en transportdiensten is met respectievelijk 1,2 en 0,8 procent van de totale Nederlandse geëxporteerde toegevoegde waarde nu al bovengemiddeld hoog. De sectoren textiel en chemie profiteren ook relatief sterk van de economische groei in Polen. Nu maken deze al respectievelijk 2,8 en 1,5 procent uit van de totale Nederlandse export naar Polen.

Brexit negatief voor economie

De grote uitdaging voor de Poolse economie is om het niveau van economische groei ook op lange termijn vast te houden. Zo kunnen politieke controverses roet in het eten gooien. De Poolse regering heeft een aantal maatregelen genomen die tot protesten hebben geleid. Zo heeft de EU kritiek op pogingen om de onafhankelijkheid van de rechtelijke macht aan banden te leggen. Daarnaast heeft de groeiende economie ook een keerzijde. Een tekort aan werknemers, door toenemende krapte op de arbeidsmarkt, kan met name in de productiesector problematisch worden. Tegelijkertijd neemt de onzekerheid over de gevolgen van Brexit toe. Het Verenigd Koninkrijk is, na Duitsland, de grootste exportbestemming van Polen. Zo gaat 2,1 procent van de Poolse export naar het Verenigd Koninkrijk. Brexit kan volgens Atradius ook gevolgen hebben voor de structurele financiering vanuit de EU die een belangrijke rol speelt in de economische groei van Polen.

Inschrijven nieuwsbrief

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven