Marktnieuws
Hoogvliet

Op 24 januari vond, onder toeziend oog van 250 genodigden onder wie Leen Hoogvliet en Annemarie Jorritsma, de pre-opening plaats van het Hoogvliet Distributie- en Servicecentrum in Bleiswijk.

Binnen enkele weken vinden de eerste activiteiten plaats in het nieuwe servicecentrum en kort daarna wordt ook het distributiecentrum in gebruik genomen. De Hoogvliet Bakkerij is al sinds januari 2016 volledig operationeel op het nieuwe terrein.

In de openingstoespraak van CEO Siep de Haan haalde hij aan dat het realiseren van het nieuwe dc een belangrijk onderdeel van de strategie van Hoogvliet is met als centrale doelstelling de meest attractieve omni-channel supermarkt binnen haar marktgebied te zijn, met de laagst mogelijke logistieke kostenstructuur.

Daarmee kan Hoogvliet sterk concurrerend zijn en blijven, aldus De Haan.

Enkele feiten over Hoogvliet Supermarkten.

Nieuwe logistiek 2020

Hoogvliet startte in januari 2018 met de bouw van het dc, servicecentrum en slagerij ineen in Bleiswijk. Het pand staat op een totale oppervlakte van 72.000 vierkante meter.

In het kader van kwaliteit heeft Hoogvliet de ambitie uitgesproken om het nieuwe dc te laten voldoen aan de criteria die gelden voor het ‘Breeam Outstanding’ label, de hoogst haalbare duurzaamheidsklasse voor gebouwen. Daarmee wordt bij de ingebruikname een grote bijdrage geleverd aan onderstaande mvo-thema’s.

Klimaat

Door de genomen maatregelen wordt de CO2-uitstoot van het DC met 20 procent verlaagd, wordt de NOx emissie van de verwarmingsinstallatie geminimaliseerd en wordt het energieverbruik 21 procent van het wettelijk toegestane niveau uit het bouwbesluit. Dit realiseert Hoogvliet door:

 • extra isolatie van het gebouw en de koelcellen, het gebruik van energiezuinige installaties, warmtepompen en warmte-koude opslag in de bodem
 • het dak van het DC te voorzien van 42.000 m2 zonnepanelen, waarmee in een groot deel van de eigen energiebehoefte voorzien wordt
 • geen gebruik meer te maken van aardgas als energiebron.

Het nieuwe dc draagt bij aan de doelstelling van Hoogvliet om het gebruik van grondstoffen te reduceren en zo veel mogelijk gebruik te maken van duurzame grondstoffen:

 • de sanitaire installaties zijn waterbesparend uitgevoerd en regenwater afkomstig van het dak wordt gebruikt als spoelwater voor de toiletten
 • alle bouwmaterialen zijn zodanig gekozen dat de milieu-impact zo laag mogelijk is (verantwoorde herkomst, duurzaam geproduceerd, beperking milieubelasting tijdens gebruik, vergroten hergebruik van materialen)
 • in de koelinstallaties wordt alleen gebruik gemaakt van koudemiddelen die, indien ze vrijkomen, een lage bijdrage leveren aan het broeikaseffect (bijdrage aan ‘Global Warming Potential’ doelstelling).

Medewerkers

Ook voor de medewerkers van Hoogvliet heeft het dc duidelijke voordelen die gaan bijdragen aan hun gezondheid, welzijn en veiligheid:

 • de kantoorwerkplekken voldoen aan alle eisen qua daglicht, uitzicht, verlichting, akoestiek, verwarming, ventilatie en luchtkwaliteit
 • materialen zijn zodanig gekozen dat ze een lage emissie van schadelijke vluchtige organische verbindingen hebben
 • speciale maatregelen zijn getroffen om de (sociale) veiligheid in en rondom het gebouw te verhogen, zowel voor medewerkers als omwonenden (zoals loop/fietsroutes, verlichting, cameratoezicht)
 • de mechanisering en automatisering zullen in de vorm van kortere loopafstanden en vermindering van tilwerk bijdragen aan een verbetering van de arbeidsomstandigheden
 • het Distributie- en Servicecentrum wordt geheel rookvrij.

In het nieuwe dc worden zowel Droge Kruidenierswaren als Vers, AGF en Diepvriesartikelen grotendeels geautomatiseerd verwerkt tot zendingen naar een van de 70 supermarkten van Hoogvliet.

De verwerking van retouremballage gaat eveneens via de nieuwe locatie plaatsvinden. Ook de Centrale Slagerij van Hoogvliet zal vanaf 2021 onderdeel uitmaken van deze nieuwbouw.

Met de integratie van het Distributiecentrum, de Emballageverwerking, het Servicecentrum en de productiebedrijven Bakkerij en Slagerij beschikt Hoogvliet over een robuuste nieuwe state of the art logistieke backbone.

Meer informatie: Witron Engineering B.V.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven