Marktnieuws

De logistiek digitaliseert en dat geldt ook voor de interne logistiek. Dat brengt een aantal voordelen met zich mee. Een heftruck kan bijvoorbeeld worden uitgerust met een camera of met een systeem dat ervoor zorgt dat de stapelwagen vaart mindert wanneer-ie in een bepaalde zone komt. Hiernaast kunnen datasystemen de logistiek manager waarschuwen voor storingen.

Er zit echter ook een keerzijde aan de digitalisering en het delen van data, zegt BMWT-directeur Jan Hommes. BMWT is de belangenbehartiger van leveranciers van bouwmachines, magazijninrichtingen, wegenbouwmachines en transportmaterieel. De brancheorganisatie zet zwaar in op de veiligheid in warehouses en keurt onder meer heftrucks, tractiebatterijen, laders en magazijninrichtingen.

“Critici waarschuwen ervoor: ‘Big Brother is watching you’. Wat wordt allemaal gemonitord en vastgelegd, wie heeft toegang tot de data en van wie zijn die data? Het zijn terechte vragen en de discussie speelt binnen bedrijven”, aldus Hommes in zijn column op de website van BMWT. Een ‘moreel oordeel’ velt hij niet.

“Maar als een paal boven water staat wel dat iedereen er eerlijk en transparant over moet zijn: leveranciers naar hun klanten en werkgevers naar hun werknemers. Je moet gewoon heldere afspraken maken. Alleen dan kunnen de voordelen ook echt worden benut. De chauffeur of machinist moet ervan op aan kunnen dat de systemen niet bedoeld zijn om hem te controleren maar om hem te ondersteunen. Dan zal hij zich er niet alleen prettiger bij voelen, maar ook optimaal gebruik van maken. Daar profiteert iedereen van.”

Meer informatie: Vereniging BMWT

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven