Marktnieuws

De afgelopen vijf jaar zijn er steeds meer distributiecentra bijgekomen. In totaal gaat het om een stijging van twintig procent, tot 28 miljoen vierkante meter. Maar hoe duur is het eigenlijk om een vierkante meter warehouse neer te zetten? En hoe verschillend zijn deze grondprijzen in Nederland?

Grondprijzen

Bij het bouwen van een warehouse komen veel kosten kijken, maar om te beginnen is er bouwgrond nodig. Bijkomende kosten zoals bouwleges, de kosten die nodig zijn voor de afgifte van een vergunning, worden voor dit artikel even buiten beschouwing gelaten.

Het CBS houdt geen statistieken bij over de grondprijzen van Nederland, maar bouwkundig bureau iTX BouwConsult voerde in maart vorig jaar wel een onderzoek uit naar de gemiddelde grondprijs per provincie. iTX BouwConsult vroeg bij meer dan vierhonderd gemeenten de kavelprijzen op.


De prijzen dateren van 2016 en zijn exclusief btw .

Onderstaande tabel geeft een beeld van de gemiddelde prijs per vierkante meter voor nieuwbouwkavels. Ook deze prijzen dateren van 2016 en zijn exclusief btw. Normaal gesproken daalt de gemiddelde prijs per vierkante meter naarmate er meer meters worden gekocht, maar dat is aan de gemeente zelf.

De tabellen geven slechts een indruk. Wilt u een dc laten bouwen, dan moeten de overzichten hierboven niet als een harde richtlijn worden gezien. De kosten van een dc zijn immers afhankelijk van verschillende variabelen, waaronder de grootte van het dc en de locatie. Zelfs binnen een gemeente kunnen de prijzen sterk variëren. Zo zal er voor een warehouse dicht bij een mainport waarschijnlijk meer worden gevraagd.

Heeft u tips voor Warehouse Totaal? 

Laat het weten via g.freriks@eisma.nl

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven