Marktnieuws
U-vormige productiestations.
U-vormige productiestations.

Met de ingebruikname van twee STILL goederentreinen wist Zehnder Group Zwolle de efficiency bij het bevoorraden van de werkstations aanzienlijk te verbeteren. Het aantal transportbewegingen is met maar liefst 66 procent gereduceerd, waardoor onder andere de veiligheid op de werkvloer verder is verbeterd.

In Zwolle beschikt Zehnder over 18 U-vormige productiestations. Binnenin zo’n U-cel worden de orders geassembleerd. Langs de buitenzijde worden de daarvoor benodigde componenten aangeleverd. De replenishment van de werkvoorraden lag voorheen grotendeels op het bordje van de reachtruckchauffeurs. Zij controleerden zelf welke voorraden bij welk werkstation moesten worden aangevuld. Er was geen eenduidig proces en nauwelijks overzicht. Bovendien werd er veel ‘leeg’ gereden. Onnodig transport dus. Kortom: dat kon en moest slimmer, makkelijker en efficiënter.

Pull-systeem

Na een zorgvuldige studie en een grondig selectietraject besloot de producent twee STILL CX-T elektrische trekkers en acht B-frame aanhangers in gebruik te nemen. Uit een data-analyse bleek dat het aantal transportbewegingen drastisch kon worden teruggedrongen als ze zouden overstappen op een pull-systeem. Vervolgens is er gekeken naar de mogelijkheden om het nieuwe concept in te vullen. Zehnder maakte reeds gebruik van dolly’s, waarop de pallets zijn geplaatst. Tachtig procent van het volume bij Zehnder staat op zo’n dolly. Vanuit investeringsoogpunt wilden ze die dolly’s dan ook graag integreren in de nieuwe aanpak. De interesse van de projectmanager ging uit naar een goederentreinconcept. Mede omdat de dolly’s zijn uitgevoerd met vier zwenkwielen.

Efficiëntere routes

Er is gekozen voor STILL omdat dit bedrijf in staat bleek om zowel een E-frame als een B-frame te leveren. Een B-frame maakt het mogelijk om de dolly’s van twee kanten op en van de aanhanger te rijden. Zo kunnen ze efficiëntere routes rijden. Per replenishment ronde zouden ze met een E-frame ongeveer 140 meter extra moeten rijden. Ook bleek STILL een oplossing te hebben voor het driedubbel beladen van de aanhangers. Zo kunnen ook de dolly’s met halve euroformaten (800 x 600 mm) in de milkrun worden meegenomen.

Meer rust en overzicht

Inmiddels worden 11 van de 18 werkstations met de goederentreinen bevoorraad. Dankzij de goederentreinen is het bevoorraden van de werkstations aanzienlijk efficiënter geworden. Bij een gestegen productievolume worden meer werkstations bevoorraad door één operator, terwijl er voorheen twee of meer medewerkers nodig waren. Het aantal transportbewegingen is met maar liefst 66 procent gereduceerd. En doordat er minder trucks rijden, is de veiligheid op de vloer toegenomen. Ook is er meer rust en overzicht. En er wordt nu gestructureerd gewerkt. Die eenduidigheid maakt het mogelijk dat iedereen de werkstations kan aanvullen.

Inschrijven nieuwsbrief

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven