Marktnieuws

Nedcargo bouwt geen distributiecentrum op bedrijventerrein Steekterpoort, naast de bestaande containerhaven ‘Alpherium.’ De logistiek dienstverlener is er definitief niet uitgekomen met de gemeente Alphen aan de Rijn. Het bedrijf is niet bereid de gevraagde grondprijs van 199 Euro per vierkante meter te betalen, voor in totaal een lap grond van zes hectare. Nedcargo wil niet meer betalen dan 160 Euro per vierkante meter.   

De -maandenlange durende-gesprekken tussen Nedcargo en de gemeente zijn beëindigd, nadat het college van burgemeester en wethouders op 10 april heeft besloten dat er geen overeenstemming bereikt kan worden. Lokale omroep Studio Alphen meldt dat ‘het verschil tussen vraag en aanbod’ tussen de gemeente Alphen aan de Rijn en Nedcargo te groot is. De gemeente noemt dit verschil ‘onoverbrugbaar’. Wethouder Gerard van As van de partij Nieuw Elan hield voet bij stuk. Hij liet via het Leidsch Dagblad weten dat er andere logistiek dienstverleners zijn die wel bereid zijn de gevraagde huurprijs van 199 Euro per vierkante meter neer te leggen. “Er zijn twee grote bedrijven kandidaat die onder meer in het havengebied van Rotterdam zitten en ook op andere plekken in het land. Zij vinden de prijs die Alphen vraagt wel acceptabel. Op andere locaties in Nederland wordt meer geld gevraagd.”

Nedcargo-directeur Antvelink beroept zich op eerdere toezeggingen van de gemeente en vindt de geboden huurprijs marktconform. Antvelink liet zich adviseren door een vastgoedmakelaar die voor de locatie met een indicatie kwam tussen 140 en 160 Euro per vierkante meter. Op basis van 10 hectare grond en enkel randvoorwaarden zou Nedcargo tussen de 2,5 en 3 miljoen Euro meer moeten betalen dan eerder zou zijn overeengekomen.

 “Het hoofdstuk is voor ons gesloten. De gemeente zegt dat ze andere kopers heeft, die meer willen betalen dan wij. Dan moeten ze daar maar mee in zee gaan. De grondprijs die de gemeente aan mij heeft gevraagd, kan ik niet betalen.”  
– Diederik Antvelink, Nedcargo


Foto: Gemeente Alphen aan de Rijn
Koopcontract liep spaak
Eind vorig jaar liepen de onderhandelingen tussen beide partijen ook al spaak. Na het afhaken van een grote klant, trok Nedcargo eind 2016 de stekker uit een (voorlopig) koopcontract met de gemeente. De intentie van de logistiek dienstverlener was toen om een nieuw contract op te stellen om het distributiecentrum in fases te realiseren.

Volgens Antvelink bleef Nedcargo gesprekspartner maar liep dat op niets uit, vertelt hij aan het Leidsch Dagblad. “Het hoofdstuk is voor ons gesloten. De gemeente zegt dat ze andere kopers heeft, die meer willen betalen dan wij. Dan moeten ze daar maar mee in zee gaan. De grondprijs die de gemeente aan mij heeft gevraagd, kan ik niet betalen.” Bovendien is hij niet te spreken over de wijze waarop de gemeente de gesprekken voerde. “Over de voorwaarden viel niet te onderhandelen, ze meldden wel dat er andere kapers op de kust lagen. Dat ruikt naar grondspeculatie’, aldus de directeur.

Optie op grond
Wethouder Van As zegt hierover op zijn beurt het volgende: “Als zij hadden gezegd: we houden het contract en we gaan gefaseerd bouwen en de grond afnemen, had het door kunnen gaan. Dat hebben ze overigens ook aangeboden. Maar ze wilden dan een optie op gronden, waarbij ze dan niet wilden afspreken dat die gronden onherroepelijk worden afgenomen. Wij willen als gemeente niet zwemmen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven