Marktnieuws

Jumbo is gestart met de belevering van de eerste 100 winkels vanuit het nieuwe nationale distributiecentrum (NDC) in Nieuwegein voor droge kruidenierswaren. De eerste winkels die vanuit dit NDC worden beleverd, liggen in het westen en noorden van het land.

De afgelopen weken is het dc ingeladen met ruim 11.000 verschillende artikelen. Dit proces heeft zo’n anderhalve maand geduurd. Na zorgvuldige testen is het NDC nu gereed om de eerste winkels te beleveren. “Vier jaar geleden alweer maakte we de eerste plannen voor dit nieuwe NDC. En nu is het zo ver. De ingebruikname van het dc is voor Jumbo een enorme stap, na jaren van voorbereiding. We hebben veel getest om de livegang zo goed mogelijk te laten verlopen. We hebben er alle vertrouwen in dat het gaat lukken”, aldus Karel de Jong, directeur Supply Chain.

Succesvolle groei

“Dit nieuwe dc draagt bij aan de succesvolle groei van Jumbo”, vervolgt De Jong. We werken aan een verdere toename van het aantal reguliere winkels, Foodmarkten en Jumbo City’s en ook in België timmeren we hard aan de weg. Daarnaast breidt ons assortiment steeds verder uit. Het aantal artikelen in deze categorie langer houdbare producten zal de komende jaren naar verwachting stijgen tot ruim 16.000 stuks. Via dit NDC zal ons grote assortiment haar weg vinden naar alle Jumbo klanten. Om deze groei in goede banen te leiden, legt het NDC zich toe op een snellere en efficiëntere toelevering van langer houdbare producten. Ook voor de landelijke distributie van een deel van de verse producten onderzoeken we nu de mogelijkheden voor een gemechaniseerd NDC in Nieuwegein.”

Duurzaamste pand ter wereld

Jumbo heeft voor de nieuwbouw in Nieuwegein het hoogst mogelijke BREEAM-ontwerpcertificaat gerealiseerd en het pand is daarmee volgens BREEAM het meest duurzaam ontworpen pand ter wereld. Om voor dit duurzaamheidskeurmerk in aanmerking te komen, heeft Jumbo zoveel mogelijk gebruik gemaakt van duurzame en energiebesparende bouwmaterialen en verlichting.

Hiernaast is de nieuwbouw voorzien van zo’n 13.500 zonnepanelen en een installatie die zoveel warmte levert, dat er geen traditionele verwarming nodig is. Ook wordt regenwater opgevangen en hergebruikt. De buitenzijde en omgeving van het pand zijn ecologisch ingericht met onder meer bijennesten en speciale schelpenbakken, broednesten en een nestwand voor vogels. De centrale ligging van Nieuwegein zorgt er daarnaast voor dat de afstanden naar de winkels en de regionale dc’s relatief lager zullen zijn dan tot nu toe het geval was. Dit draagt vanzelfsprekend ook bij aan het terugdringen van de CO2-uitstoot.

Mechanisatiesysteem

Het dc, dat ligt op een terrein ter grootte van ruim 200.000 vierkante meter op bedrijventerrein De Liesbosch, heeft in eerste instantie een omvang van circa 45.000 vierkante meter. De van origine Duitse automatiseerder Witron heeft een compleet mechanisatiesysteem geleverd dat in deze omvang voor Nederland uniek is. Onderdelen van het systeem werden al wel gebruikt door verschillende retailbedrijven wereldwijd.

In Nieuwegein staan volautomatische systemen die pallets naar zogenoemde opslaglocaties verplaatsen. Het mechanisatiesysteem bestaat uit drie subsystemen waarin de order, afhankelijk van de artikelkenmerken, handmatig of gemechaniseerd wordt verzameld. De Order Picking Machine (OPM) zorgt ervoor dat uiteindelijk zo’n 75 procent van de artikelen gemechaniseerd op de rolcontainer wordt geplaatst. In het Dynamic Picking Syteem (DPS) worden kratten met behulp van een Pick by Light systeem gepickt en eveneens automatisch in een rolcontainer geplaatst.

De overige artikelen worden handmatig verzameld. De grootste voordelen hiervan zijn dat de rolcontainers zo efficiënt mogelijk worden gevuld, waardoor het aantal transportbewegingen wordt verminderd. Daarnaast sluit de volgorde van stapeling van de rolcontainer aan op de wijze waarop de producten in de winkels in de schappen staan. Zo kunnen de producten eenvoudiger verwerkt worden en zijn ze sneller beschikbaar voor de klant.

Meer informatie: Witron Engineering B.V.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven