Marktnieuws
Bron: GBC News

Bij de brand in het dc van plasticfabrikant Indorama in Gibraltar zijn geen giftige stoffen vrijgekomen, zo heeft de brandweer laten weten. Het verbrande plastic zorgde voor een dusdanige rookontwikkeling dat de regering de inwoners opdroeg om ramen en deuren te sluiten. Het is nog altijd onduidelijk hoe de brand is ontstaan. 

Omwonenden werden geëvacueerd 

“Omdat de autoriteiten van Gibraltar de chemische samenstelling van de rookpluim nog niet hebben kunnen vaststellen, moeten deuren en ramen uit voorzorg gesloten worden”, tweette de regering. Gibraltarees premier Fabian Picardo liet de bevolking weten ‘veilig te blijven’. De mensen uit de directe omgeving van het warehouse werden gauw geëvacueerd. 

Gezichtsmaskers

Het dc staat op een industrieterrein in San Roque, op 35 minuten rijden van de stad Gibraltar. In een ander plaatsje in de buurt, in Algeciras, liepen mensen met gezichtsmaskers rond omdat ze last hadden van de rook. “Mensen verplaatsen hun auto’s vanwege de as. En het is erg donker geworden in de lucht”, zo werd een bewoner van Algeciras geciteerd. 

Brandweer: geen schadelijke stoffen vrijgekomen

De brand begon vorige week dinsdag om 15.10 uur lokale tijd. Het vuur was ‘snel onder controle zodat die niet zou overslaan op andere magazijnen’, aldus een woordvoerder van de brandweer, die daaraan toevoegde dat de rookwolken geen schadelijke stoffen bevatten.

Aan dat laatste wordt echter getwijfeld. In de krant Diario Área uiten experts hun zorgen. Volgens geoloog Daniel López bevat de rook ‘een grote hoeveelheid zwaveldioxide en andere vervuilende stoffen’: “Als je dan zegt dat het niet giftig is, dan ontken je de realiteit.”

Enrique Navarro van de Hogere Raad voor Wetenschappelijk Onderzoek van Gibraltar (CSIC) stelt eveneens dat het risico ‘niet nul’ is: “Het is misschien vergelijkbaar met het inademen van autogassen. En misschien zelfs erger.”

Indorama

Indorama (voluit: Indorama Ventures Public Company Limited) is een in Thailand gevestigde fabrikant van plastics. Het bedrijf werd in 1994 opgericht door de Indiase zakenman Aloke Lohia en richt zich op drie soorten producten: grondstoffen, polyethyleentereftalaat (PET) en vezels. PET wordt onder meer gebruikt voor petflessen. Indorama heeft vestigingen in 31 landen, waaronder dus in Gibraltar. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven