Magazijnautomatisering

Egemin heeft onlangs het magazijn van verpakkingsfabrikant Miko Pac geautomatiseerd met traditionele magazijntrucks, voorzien van eigen AGV-technologie. Het is het eerste magazijn waar onbemande reachtrucks en smallengangentrucks van Still samen volautomatisch rondrijden voor de in- en uitslag van pallets met afgewerkte producten.

Bekijk de video

Dit gebeurt op basis van AGV-technologie van Egemin die onder de vorm van een Automation Pack op de heftrucks wordt geïnstalleerd. Miko Pac koos voor een smallegangenmagazijn, dat in tegenstelling tot een klassiek rekkenmagazijn de beschikbare vierkante meters beter kan benutten en geen speciale uitrusting nodig heeft om hoog te kunnen stapelen.

Voor het concept, ontwerp en de installatie ervan koos het om samen te werken met Egemin Automation. “Dankzij de automatisering kunnen we onze groei voorlopig met hetzelfde aantal personeelsleden opvangen: met dezelfde bezetting kunnen we nu dubbel zoveel palletvolume aan”, becijfert Frank Michielsen van Miko Pac.

Automation Pack

Twee FM-X reachtrucks voeren automatisch pallets af naar een bufferzone. Daar worden ze opgepikt door een van de drie MX-X smallegangentrucks. Beide types heftrucks van Still hebben dezelfde Automation Pack, gebaseerd op de standaard E’gv-sturing van Egemin. Hierdoor hoefde Egemin slechts de bestaande configuratie op deze trucks toe te passen.

Als ze de pallets hebben opgehaald, verdelen de onbemande FM-X trucks ze over 16 verschillende gangen. De pallets verschillen van hoogte, breedte en diepte aangezien Miko Pac een reeks verschillende pallettypes door elkaar gebruikt, verschillend van klant tot klant. De ruwe positionering, om te kijken of er in het rek plaats beschikbaar is, gebeurt via laser- en reflectortechnologie.

Daarnaast ontwikkelde Egemin technologie voor fijnpositionering om het pallet op het rek te plaatsen of om het er weer weg te halen. Er werden sensoren geïnstalleerd om veilig door het magazijn te kunnen navigeren. Egemin ontwikkelde ook een innovatief concept dat automatisch de pedaalrem bedient bij hindernissen.

“Het grootste voordeel van onze automatisering is absoluut de verhoogde efficiëntie in onze logistieke operatie”, getuigt Frank Michielsen. “Je kunt veel preciezer werken en de beschikbare palletruimte is dankzij het smallegangenmagazijn verdubbeld doordat een smalle pallet nooit meer in een breed vak wordt geplaatst.”

Minder ongevallen

De automatisering komt ook de veiligheid en energieconsumptie ten goede. Doordat operatoren niet langer de hoogte in moeten met een smallegangentruck, is er minder kans op ongevallen. En aangezien de trucks geen licht nodig hebben om te werken, wordt energie bespaard en bovendien hoeven de trucks zelf minder vaak op te laden door een meer gelijkmatige automatische aansturing.

Egemin en Miko Pac waren onlangs nog finalist voor de Roularta Industrie Awards in de categorie ‘Best Practice in Logistics’ voor de uitbreiding en automatisering van het magazijn van Miko Pac. Egemin won eind vorig jaar de internationaal gerenommeerde AGVS-Award in Shanghai tijdens de intralogistieke beurs CeMAT Asia.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven