Marktnieuws
e-fulfilmenthub llimburg.
e-fulfilmenthub llimburg.

e-Fulfilment Hub heeft via een uitgebreid co-creatietraject samen met tientallen stakeholders een actieprogramma ontwikkeld om de positie van Limburg als logistieke hotspot te versterken.

Tijdens een interactief seminar werd het actieprogramma op donderdag 28 juni feestelijk gepresenteerd en gaven de betrokkenen het symbolische startschot voor de gezamenlijke uitvoering van de beschreven visie en acties.

e-commerce

Limburg; e-fulfilment hotspot in wording? E-fulfilment is dankzij de explosieve groei van e-commerce de groeimarkt binnen de logistieke sector. Hoewel de provincie Limburg één van de meest aantrekkelijke regio’s is voor het beleggen van (pan-Europese) e-fulfilment activiteiten, is de regio vooralsnog niet in staat gebleken om de positie als e-fulfilment hotspot te claimen. De vraag is dan ook: hoe kan Limburg deze positie dan wel effectueren?

Visie- en actieprogramma ontwikkeld in co-creatie

Vanuit deze hoofdvraag heeft e-Fulfilment Hub het afgelopen jaar regionale organisaties en stakeholders verenigd binnen een gezamenlijk co-creatietraject. Een groot aantal Limburgse ondernemers, overheden en onderwijsinstellingen uit de wereld van logistiek, ICT en e-fulfilment deelden hun kennis en visie tijdens interactieve sessies en bepaalden gezamenlijk de belangrijkste trends die de toekomst van e-fulfilment en de e-fulfilment hotspot Limburg zullen bepalen. De concrete uitkomst van dit traject is een visiedocument met bijbehorende actieprogramma waar de regio de komende jaren mee aan de slag moet. De koplopers uit de Limburgse e-fulfilmentwereld kwamen tijdens een seminar in Kasteel de Keverberg bijeen om het actieprogramma feestelijk te presenteren en het startschot te geven voor de uitvoering hiervan.

Arbeidsmarkt als primaire actiepunt

Het actieprogramma is veelomvattend en geeft richting aan alle relevante stakeholders. Een eerste actiepunt is bijvoorbeeld het personeelstekort. Doordat in Limburg enerzijds de werkgelegenheid sterk toeneemt en anderzijds de vergrijzing reeds hard toeslaat ontstaat er een steeds groter tekort aan logistieke arbeidskrachten. Dit tekort is nauwelijks meer aan te vullen met arbeidsmigranten en robotisering is qua technologie nog niet zover dat dit het tekort kan afdekken. Een goede arbeidsmarkt is randvoorwaardelijk voor een leidende e-fulfilmentregio en vraagt daarom per direct aandacht, bijvoorbeeld middels employer branding en een betere aansluiting met (middelbaar) onderwijs. Daarnaast is ICT binnen het e-fulfilmentdomein minstens net zo belangrijk als logistiek. Maar in Limburg is de ICT-sector echter nog onderontwikkeld. Er werken indicatief slechts 500 ICT’ers dedicated in of voor de logistiek en e-fulfilment, en dat terwijl er in de toekomst steeds meer geconcurreerd zal worden op data en algoritmen in plaats van op traditionele logistieke competenties.

Fors investeren

Wil Limburg op de lange termijn leidend blijven, zal het fors moeten investeren in het ontwikkelen van het ICT-domein. Deze en meer trends werden vertaald in een concrete toekomstvisie, op basis waarvan een bijbehorende strategie en actieprogramma werd ontwikkeld.

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven